Home
Blog
20 procent van de ondernemers vreest de komende maanden failliet te gaan
Home
Blog
20 procent van de ondernemers vreest de komende maanden failliet te gaan

20 procent van de ondernemers vreest de komende maanden failliet te gaan

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero
0

Uit onderzoek van Viisi Hypotheken onder Nederlanders met een baan, blijkt dat 80 procent van hen niet bang is hun werk te verliezen. Iets minder dan de helft van hen (43 procent) werkt door de coronacrisis thuis. EenVandaag deed onderzoek bij ondernemers. Daaruit blijkt dat 18 procent van hen vreest door de gevolgen van de coronacrisis failliet te gaan. Het onderzoek werd gedaan onder zowel zzp’ers als ondernemers met personeel. Opvallend detail daarbij is dat zij het onduidelijk vinden of ze recht hebben op steun van de overheid.

Ruim twee derde van de ondernemers verwacht de komende maanden financiële problemen. Daarbij gaat het bij een kwart om grote geldproblemen. 20 procent van hen verwacht zelfs een faillissement. Vooral in de horeca en tuinbouw komen de klappen naar verwachting hard aan.

Noodpakket met steunmaatregelen als onvoldoende ervaren


Ondernemers en zzp'ers verwachten dat het nood- en steunpakket van de overheid onvoldoende steun biedt. Het doorkomen van de eerste drie maanden is daarmee niet gegarandeerd. Half maart had nog ruim 42 procent van de ondernemers in een vergelijkbaar onderzoek vertrouwen in steun van de overheid. De reden dat het percentage nu lager ligt, komt doordat het daadwerkelijk krijgen van de steun moeizaam verloopt. Vooral de eerste 4.000 euro roept vragen op. Het bedrag is voor veel ondernemers lang niet toereikend om alleen al de vaste lasten te betalen.

Regels en mogelijkheden voor veel ondernemers onduidelijk


Ruim een derde van de ondernemers ervaart dat het aanvragen van overheidssteun moeizaam verloopt. Vooral over het feit of men in aanmerking komt voor een overheidsregeling bestaat onduidelijkheid. Ook zijn veel zzp’ers erachter gekomen dat hun primaire bedrijfsactiviteit geen recht geeft op steun. Ruim een derde van de ondernemers denkt geen enkele overheidssteun te krijgen.

Tip: Bekijk de officiële lijst met vastgestelde SBI-codes voor een tegemoetkoming schade COVID-19. Je vindt de lijst op de site van de Kamer van Koophandel. De tegemoetkoming is bedoeld voor ondernemers waarvan de geregistreerde hoofd- of nevenactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. De SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling 2008) bestaat uit vier of vijf cijfers. Het deelt bedrijven in op basis van door het CBS vastgestelde categorieën.

Verlenging van steunmaatregelen


Heb je als zelfstandige inkomen verloren, dan kun je tot eind augustus 2020 een beroep blijven doen op de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Dat maakte het Nederlandse kabinet op 20 mei bekend. De voorwaarden voor steun zijn wel verder aangescherpt en strenger geworden. Er wordt nu ook naar het inkomen van een eventuele partner gekeken. Is dat hoger dan het sociaal minimum? Dan vervalt het recht op TOZO. Ook krijgen alleen zzp’ers en andere zelfstandigen die minder dan 1.050 euro verdienen een aanvulling. Heb je een partner, dan geldt een grens van 1.500 euro. De overheid reserveert een bedrag van 1,1 miljard euro voor de verlenging van de TOZO-regeling.

Aanpassing Faillisementswet maakt snellere doorstart en reorganisatie mogelijk


En mocht het helaas toch fout gaan? Op 19 mei 2020 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een wetswijziging in de Faillissementswet. Daarmee wordt het voor failliete ondernemers mogelijk om sneller te reorganiseren en een doorstart te maken. De invoering van een nieuwe wet (WHOA) zorgt er namelijk voor dat één enkele schuldeiser met een kleine schuldvordering een reorganisatieplan niet langer kan tegenhouden. Alleen wanneer schuldeisers een bedrag dat 80 procent of lager is dan de uitstaande vordering eisen, is bezwaar nog mogelijk. Dit protest geldt ook voor consumenten en zzp’ers. De coronacrisis was de directe aanleiding voor deze snelle aanpassing van de Faillissementswet, die nog dateert uit 1983.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?