Book holder
Home
Blog
Financial lease en operational lease: wat is het verschil?
Home
Blog
Financial lease en operational lease: wat is het verschil?

Financial lease en operational lease: wat is het verschil?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

Financial lease of operational lease: wat is de beste keuze voor jou als zzp'er? De beste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en voordelen, maar wij kunnen wel de verschillen voor je op een rij zetten. Ontdek op die manier hoe financial lease verschilt van operational lease, bijvoorbeeld als het gaat om het eigendom van de auto. Bij ‘lease’ denken veel zzp'ers en ondernemers automatisch aan operational lease. Financial lease is een minder bekend alternatief, maar kan net zo goed interessant zijn. 

5 verschillen tussen financial en operational lease

Financial lease en operational lease kennen diverse verschillen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Eigendom van de auto
  • Bijkomende kosten
  • Auto op de balans
  • Na het contract: wat dan?
  • Investeringsaftrek voor zzp'ers

Let op: zowel financial lease als operational lease zijn er in verschillende vormen. Adviseurs vertellen je graag meer over het economisch en/of juridisch eigendom, net als netto operational lease of ‘sale and lease back’. Ontdek op die manier welke specifieke variant het best aansluit bij jou als zzp'er.

Eigendom van de auto

Het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease is het eigendom van de auto. Bij operational lease word jij nooit eigenaar van de auto, niet economisch en ook niet juridisch. De auto komt niet bij jou op de balans te staan, omdat je die in de praktijk huurt. Je betaalt een vast bedrag per maand, om gebruik te mogen maken van de auto die eigendom blijft van de leasemaatschappij.

Kies je voor financial lease voor zzp'ers? Dan word je in ieder geval economisch eigenaar van de auto, en soms ook juridisch. Dankzij het economische eigendom komt de auto bij jou op de balans te staan. Je mag de btw over de auto aftrekken en kunt rekenen op een aantal belastingvoordelen, zoals investeringsaftrek, afschrijvingsaftrek en renteaftrek.

Bijkomende kosten

Financial lease en operational lease gaan heel anders om met de bijkomende kosten voor een auto die je zakelijk wilt rijden. Kies je voor financial lease? Dan dien je zelf de wegenbelasting te betalen, betaal je zelf de premie voor de autoverzekering en de kosten voor onderhoud, reparaties en banden. Je betaalt zelf voor eventueel vervangend vervoer en voor pechhulp.

Met operational lease hoef je alleen maar te tanken. En ook dat hoef je niet altijd meteen zelf af te rekenen, als je een voorschot betaalt voor de brandstofkosten. Alle kosten zijn inbegrepen bij de prijs per maand, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Je bent wel afhankelijk van de afspraken die de leasemaatschappij maakt met garages, omdat je daar met jouw auto naartoe zal moeten.

Financial lease leidt tot meer bijkomende kosten voor eigen rekening. Je hebt daarmee wel de kans om zelf een (goedkope) autoverzekering af te sluiten en een garage bij jou in de buurt te kiezen voor reparaties en onderhoud.

Auto op de balans

Afhankelijk van of je kiest voor financial lease of operational lease voor zzp'ers komt de auto wel of niet bij jouw onderneming op de balans te staan. Met financial lease wordt de auto onderdeel van jouw eigen vermogen. Dat is met operational lease niet het geval, omdat je zakelijke huurt betaalt voor het gebruik van de auto. Onafhankelijke adviseurs vertellen je graag meer over de voor- en nadelen hiervan, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Investeringsaftrek voor zzp'ers

Met operational lease kom je niet in aanmerking voor investeringsaftrek. Je doet geen grote investering, omdat je maandelijks een zakelijk huurbedrag voor de auto betaalt. Met financial lease doe je die grote investering wel, omdat je economisch eigenaar wordt van de auto. Je komt in aanmerking voor investeringsaftrek, ondanks dat je dankzij financial lease maandelijks voor de auto gaat betalen.

Het einde van het leasecontract

Ook aan het einde van het leasecontract zijn er bepaalde verschillen beide leasevormen. Een financial lease worden tegen een lange periode aangegaan, meestal 5 jaar. Na het verstrijken van de laatste maandtermijn is de zzp’er de eigenaar van de auto. Er wordt verder gekeken naar de restwaarde om de hoogte van het slottermijn te bepalen. Verder moet de zzp’er rente betalen over dit slottermijn en kan de zzp’er ook kiezen om een nieuw financial lease contract af te sluiten door de auto in te ruilen.

Bij een operational leasecontract gaat het meestal om een korte contractduur van minder dan 5 jaar. Hierna heeft de zzp’er verschillende mogelijkheden. De zzp’er kan kiezen om de auto weer in te leveren en een nieuw operational leasecontract af te sluiten. Daarnaast kan de zzp’er de leaseauto overnemen door gebruik te maken van een koopoptie.

Een alternatieve optie: Huurkoop

Een ander alternatief op een financial lease en een operating lease is huurkoop. In het geval van huurkoop wordt de zzp’er direct de officiële eigenaar van de auto. Daarnaast gaat het meestal om een deal die gemaakt wordt met een particulier en komt de auto niet terecht op de balans van de onderneming. Verder komen er helaas ook geen fiscale voordelen kijken bij huurkoop, maar hier komt wel bij dat er ook geen sprake is van bijtelling en dat de rente relatief laag is vergeleken met leasen. Tenslotte heeft de zzp’er met huurkoop meteen beschikking over de auto.

Huurkoop lijkt vrij veel op een financial lease, maar het verschil zit vooral in het juridisch aspect. In geval van huurkoop is de zzp’er na het voldoen van de laatste betaling de eigenaar. Bij een lease is dit niet automatisch zo, de zzp’er heeft hierbij de keuze tussen opnieuw leasen of de auto overnemen.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voordelen van het leasen van een auto voor een zzp’er?

Door een auto te leasen hoeft de zzp’er niet zelf een nieuwe auto te kopen waardoor de bedrijfsliquiditeit intact blijft. Afhankelijk van welke leasevorm de zzp’er kiest zijn de autokosten en ook het risico voor het leasebedrijf.

In hoeverre kan een zzp’er een leaseauto nemen?

Zzp’ers komen wel degelijk in aanmerking voor een leaseauto, waarbij kan worden gekozen tussen een financial lease of een operating lease. Ook startende ondernemers en kunnen bij veel leasebedrijven een voordelige starterslease nemen met een kortere termijn. Freelancers profiteren hier ook vaak van.

Wat is het verschil tussen een operational lease en een financial lease aan het eind van het leasecontract?

Bij een operational lease na afloop van het contract worden gekozen om de auto over te nemen of een nieuwe leaseauto kiezen. Bij een financial lease wordt de leaseauto eigendom van de zzp’er.

Wat is het grootste verschil in kosten tussen een financial lease en een operational lease?

In geval van een operational lease betaalt de zzp’er een vast bedrag per maand en zijn alle autokosten voor rekening van het leasebedrijf. Bij een financial lease is de zzp’er verantwoordelijk voor de meeste autokosten.

Operational en financial lease vergelijken

Wil je operational lease en financial lease vergelijken? Wij zetten de mogelijkheden om een auto te leasen graag voor je op een rij, zodat je daar zelf een goede keuze uit kunt maken.

En kom je er met de voor- en nadelen om een auto te kopen of leasen nog niet helemaal uit? Twijfel dan niet om advies in te winnen, zodat je een goede keuze kunt maken voor de auto die je zakelijk wilt rijden.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?