Starten als Fotograaf
Zonder verassingen je eigen bedrijf starten? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist
Ben je erg handig met je spiegelreflexcamera? En maak je graag in je vrije tijd als hobby de prachtigste foto’s? Dan is misschien nu de tijd aangebroken om hier je beroep van te maken. Er is een grote vraag naar goede fotografen, waardoor dit op voorhand een interessante stap lijkt te zijn.
Om als fotograaf te beginnen, kun je onderstaande stappen doorlopen.
Het is allereerst zaak om onderzoek naar je idee te doen. Wat heb je als fotograaf te bieden? Ben je in staat om echt mooie foto’s te maken? Heb je een bepaalde specialisatie als fotograaf? En hoeveel vraag is er naar jouw diensten?
Je doet er verstandig aan om een uitgebreid plan op te stellen. Een plan waarin je benoemt wat je gaat doen, hoe je aan klanten gaat komen en wat je te bieden hebt.
Daarbij moet je ook naar het financiële plaatje kijken. Welke investeringen moet je doen om als zelfstandig fotograaf te kunnen beginnen? En met welke tarieven ga je uiteraard werken? Als zelfstandig fotograaf moet je je eigen broek ophouden, dus zorg voor een financieel gezond plaatje. Als dit plaatje ontbreekt, kun je de stap wellicht beter niet maken.
Ben je volledig overtuigd van je plan? Dan is het de hoogste tijd om je fotografiebedrijf bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Hierbij moet je goed naar onderstaande punten kijken:
Heb je over bovenstaande punten nagedacht? Maak dan online een afspraak bij de KvK voor het inschrijven van je bedrijf. Je moet hiervoor alvast online wat formulieren invullen. Op de afgesproken dag maak je je inschrijving definitief en betaal je een bedrag van 50 euro.
Als fotograaf heb je uiteraard een goede fotocamera nodig. Daar blijft het echter niet bij. Wat te denken van meerdere objecten, flitsers en statieven? Nadat je je bij de KvK ingeschreven hebt, moet je mogelijk bepaalde investeringen doen. Doe deze investeringen tijdig, zodat je een vliegende start kunt maken.
Als beginnend fotograaf kan het lastig zijn om aan klanten te komen. Gelukkig kun je via het internet veel mensen bereiken, bijvoorbeeld met je eigen website. Maak daarom je eigen website, inclusief portfolio. Ook kan het raadzaam zijn om alvast social media accounts aan te maken.
Het advies is om op je eigen website een portfolio te maken. Hierin kun je je foto’s plaatsen, waarmee je een duidelijke indruk aan je potentiële klanten geeft.
Met een goede administratie bespaar je een hoop tijd. Deze tijd kun je vervolgens besteden aan hetgeen waar je goed in bent: fotograferen. Zorg daarom vanaf het eerste moment voor een goede administratie.
Maak ook alvast een sjabloon voor je offertes en facturen. Als de aanvragen eenmaal binnenkomen, kun je hier snel op reageren.
Het advies is om als fotograaf altijd voor een zakelijke rekening te kiezen. Hiermee straal je betrouwbaarheid uit en hou je je geldstromen gescheiden. Het is niet wenselijk dat je privé- en zakelijke geldstromen door elkaar heen lopen.
Je gaat je foto’s waarschijnlijk met duur apparatuur maken. Zorg daarom voor een goede elektronicaverzekering. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan, ben je tegen deze ‘schade’ verzekerd.
Daarnaast kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Mocht je schade of letsel aan spullen of anderen veroorzaken, ben je maar al te blij met deze verzekering.
Bepaal goed voor jezelf of je ook nog andere verzekeringen af wilt sluiten.
Het is nu tijd om op zoek te gaan naar klanten. Schrijf bedrijven aan, ga met andere ondernemers samenwerken of voer op een creatieve manier marketing. Hoe je aan klanten komt, hangt veelal van je specialisatie af.