Als zelfstandige starten als marketeer of SEO specialist
Zonder verassingen je eigen bedrijf starten in de e-commerce? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist
Ben je een ster in marketing? Of kent Google geen geheimen meer voor je? Als je heel veel vakkennis hebt, is het interessant om als freelancer te starten. Als freelancer bepaal je zelf voor wie je gaat werken, welk werk je uit gaat voeren en welk tarief je hiervoor rekent. Als freelance marketeer of SEO specialist kun je bovendien het nodige geld verdienen. Voordat het zover is, zou je eerst onderstaande stappen moeten doorlopen.
Heb je enig idee hoeveel freelancer marketeers en SEO specialisten er in ons land actief zijn? Heel veel! Het is daarom belangrijk om kritisch naar je plan te kijken:
Ben je volledig overtuigd van je eigen kunnen? En durf je wel een risicootje aan te gaan? Dan is het zaak om je bedrijf bij de KvK in te schrijven. Hiervoor heb je wel een bedrijfsnaam nodig. Deze bedrijfsnaam moet aan alle regels voldoen en mag nog niet in gebruik zijn.
Ook moet je nadenken over de rechtsvorm. Als freelancer is het logisch om te kiezen voor een eenmanszaak. Sla je de handen met een compagnon ineen? Dan kies je voor de rechtsvorm VOF.
Het is nu zaak om een afspraak bij de KvK te maken. Dit doe je online, waarbij je al direct de nodige formulieren in moet vullen. Vervolgens kun je op de afgesproken datum je bedrijf definitief inschrijven bij de KvK. Hiervoor betaal je overigens wel 50 euro.
Als freelance marketeer of SEO specialist kun je niet zonder je eigen website. Op je website kun je je portfolio plaatsen en kun je je competenties duidelijk uiteenzetten. Dankzij je eigen website kun je ook gericht aan je online vindbaarheid werken. Zeker als SEO specialist is dat onwijs belangrijk.
Elke freelancer wil tijd aan zijn/haar klanten besteden en zo min mogelijk tijd aan randzaken. Om alle randzaken goed te regelen, zou je op voorhand al je administratie goed in moeten richten. Maak daarvoor gebruik van bijvoorbeeld een goed boekhoudprogramma.
Het is aan te raden om altijd van een zakelijke bankrekening gebruik te maken. Je maakt hiermee onderscheid tussen privé- en zakelijke transacties, terwijl het ook nog een stuk professioneel staat.
Mogelijk denk je dat je als freelancer niet al te veel risico loopt. Dat is echter een misvatting. Als je bijvoorbeeld bij een klant werkt, kun je onverhoopt koffie over een duur apparaat heen stoten. Of een medewerker struikelt over het snoer van je laptop en breekt hierdoor zijn arm. Tegen dergelijke materiële- en letselschade dek je je in met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Ook kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en lijfrenteverzekering afsluiten.
Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan ben je in principe klaar om je eerste klanten te strikken. Ga op zoek naar nieuwe klanten en ga de eerste samenwerking(en) aan.