Book holder
Checklists
Checklist webshop starten

Webshop starten Checklist

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten in de e-commerce? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist:  Webshop beginnen 

In ons land zijn er naar schatting ongeveer 80.000 webwinkels. Dit klinkt als bijzonder veel, maar er is altijd ruimte voor nieuwe webwinkels. Wil je zelf een webshop beginnen? Dan is het de hoogste tijd om hier ‘gewoon’ mee aan de slag te gaan. Durf de stap te zetten en ga vol goede moed aan de slag. Daar helpt onderstaand stappenplan je bij.


 

Stap 1: werk je idee uit

Als eerste is het zaak om je idee uit te werken. Daarbij moet je over onder meer onderstaande punten goed nadenken:


 

  • Assortiment: welke producten ga je precies in je webshop aanbieden?
  • Levering: hoe ga je aan de producten komen? Ga je deze zelf maken? Of ga je de producten bij een leverancier bestellen? Indien je dat voor dat laatste kiest, moet je contacten leggen met een geschikte leverancier.
  • Naam van je webshop: uiteraard moet je ook een naam voor je webshop verzinnen. Ga hierbij goed na of de domeinnaam conform de regels is én of de (domein)naam nog niet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd is.


 

Bij deze stap is het ook zaak om onderzoek naar de haalbaarheid te doen. Ben je in staat om een winstgevende webshop te ontwikkelen? Heb je een (flink) startkapitaal nodig voor de start van je onderneming? En lukt het je om het gewenste assortiment samen te stellen?


 

Om de haalbaarheid van je nieuwe webshop te peilen, zou je meerdere plannen moeten maken:


 

  • Ondernemingsplan: in het ondernemingsplan werk je uit wie je bent, wat je idee is en hoe je dit idee tot uiting gaat brengen.
  • Marketingplan: in het marketingplan beschrijf je hoe je je webshop bekend gaat maken bij het grote publiek. Om succesvol met een webshop te zijn, heb je immers (veel) klanten nodig.
  • Financieel plan: om de financiële haalbaarheid te peilen, is een financieel plan benodigd. In dit plan beschrijf je onder meer welk startkapitaal je nodig hebt en welke winst je verwacht te boeken. Het advies is om dit financiële plan tot in detail uit te werken.


 

Stap 2: schrijf je webshop in bij de KvK

Ben je overtuigd van de haalbaarheid van je idee? En is de door jou bedachte naam nog niet gebruikt in het Handelsregister? Dan is het zaak om je webshop bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Maak hiervoor online een afspraak en vul alle gevraagde gegevens in.


 

Op de afgesproken datum meld je je bij het gekozen Kamer van Koophandel kantoor. Bij dat kantoor moet je een paar vragen beantwoorden, moet je een kopie van je paspoort laten maken en moet je 50 euro voor de inschrijving betalen.


 

Tip: check op voorhand of je conform de wet wel een onderneming op hoeft te richten. Indien je de webshop als hobby gaat runnen, hoef je niet altijd een onderneming op te richten. Check hiervoor deze pagina


 

Stap 3: ontwikkel de webshop

Het is nu zaak om je webshop te ontwikkelen. Hier heb je twee mogelijkheden voor:


 

  • Je gaat je webshop helemaal zelf maken. Door bijvoorbeeld van WordPress en WooCommerce gebruik te maken, is dit relatief simpel.
  • Je laat je webshop door een specialist ontwikkelen. Als je grootse plannen met je webshop hebt, is dit de beste keuze. Een specialist legt namelijk probleemloos de juiste basis voor je webshop. Dankzij deze basis ben je in staat om hard te groeien met je webshop.


 

Bij deze stap moet je uiteraard ook alvast je producten in de webshop zetten. Hiervoor moet je nadenken over de prijzen, moet je voor duidelijke productomschrijvingen zorgen én moet je voor duidelijke productfoto’s zorgen. Dit zijn stuk voor stuk zaken waar je veel tijd en aandacht aan moet besteden.


 

Stap 4: koop voorraad in

Als je een eigen webshop ontwikkeld hebt, heb je uiteraard voorraad nodig. Het is daarom zaak om voorraad in te slaan. Welke producten je in welke hoeveelheid in gaat kopen, is uiteraard aan jezelf om te bepalen. Als het goed is, heb je hier op voorhand al onderzoek naar gedaan en/of over nagedacht.


 

Stap 5: bekijk welke belastingen je moet betalen

Als ondernemer met een eigen webshop moet je bepaalde belastingen betalen. Zeker als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, is dit mogelijk relatief nieuw voor je. Zo moet je omzetbelasting betalen en moet je belasting over de winst betalen. Om welke belasting dat precies gaat, hangt af van de rechtsvorm waar je voor gekozen hebt.


 

Stap 6: zorg voor een goede administratie

Als ondernemer heb je met meerdere verplichtingen te maken. Eén van de belangrijkste verplichtingen is dat je wettelijk verplicht bent om een administratie bij te houden. Zorg er daarom voor dat je de juiste administratiesoftware gaat gebruiken.


 

Stap 7: verdiep je in de wetten en regels voor online verkoop

Elke eigenaar van een webshop moet zich aan specifieke wetten en regels houden. Deze wetten en regels check je hier


 

Verder heb je te maken met specifieke producteisen bij producten die je importeert. Check deze eisen hier.


 

Stap 8: wapen je tegen cybercrime  

Cybercrime is een steeds groter probleem aan het worden. Als eigenaar van een webshop krijg je op dit gebied met de nodige uitdagingen te maken. Zo moet je op een veilige manier alle persoonlijke gegevens van je klanten bewaren.


 

Advies: check onze pagina met daarin meer informatie & tips over cybercriminaliteit. 


 

Stap 9: voeg betaalmethoden aan je webshop toe

Om zoveel mogelijk orders te scoren, is het advies om veel betaalmethoden aan je webshop toe te voegen. Doe goed onderzoek naar de mogelijkheden die je hebt én naar de wensen van je potentiële klanten.


 

Stap 10: gebruik e-commerce software

Je doet er verstandig aan om zoveel mogelijk gebruik van e-commerce software te maken. Met deze softwaresystemen geniet je van mogelijkheden op het gebied van automatisering én optimalisering.


 

Stap 11: vraag een webshop keurmerk aan

Tot slot is het advies om een webshop keurmerk aan te vragen. Je kunt je webshop hiervoor tegenwoordig bij allerlei instanties aanmelden. Als je webshop aan de eisen voldoet, kun je vervolgens het keurmerk op je webshop plaatsen. 

 


 

Vind je deze informatie nuttig?
2
3
Interessante artikelen
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more