Book holder
Checklists
Checklist starten als kapper of schoonheidsspecialist

Starten Kapper of schoonheidsspecialist

Zonder verassingen je eigen bedrijf starten? zorg dat je goed bent voorbereid met deze checklist

loan-hero
loan
Deel dit met je vrienden of partners
checklist-arrow

Checklist voor kappers en schoonheidsspecialisten

Vanuit mannen en vrouwen is er een blijvende vraag naar beauty specialisten. Heb je het idee om als kapper of schoonheidsspecialist voor jezelf te starten? Dan biedt deze blijvende vraag veel mogelijkheden. Mogelijk kun je zelfs je eigen imperium met kapsalons of schoonheidssalons opbouwen. Voordat het zover is, zou je onderstaand stappenplan moeten doorlopen.
 

Stap 1: doe onderzoek naar je plan

Het is allereerst zaak om onderzoek te doen naar je plan. In hoeverre is je plan haalbaar? En wat is de potentie van je kapsalon of schoonheidssalon? Door goed onderzoek te verrichten, achterhaal je de haalbaarheid van je plan.
 

Het advies is om je plan ook volledig uit te werken. Werk uit hoe je aan je klanten gaat komen. Werk ook uit welke diensten je aan gaat bieden. En kijk ook goed naar de concurrentie binnen je regio.
 

Hierbij moet je ook goed naar het financiële aspect kijken. Hoeveel geld moet je investeren in je nieuwe salon? En met welke tarieven wil je gaan werken? Je moet uiteraard voor een winstgevende salon gaan.
 

Stap 2: verdiep je in eventuele certificaten

Heb je als kapper of schoonheidsspecialist specifieke certificaten nodig? Of stelt een beroepsvereniging de eis dat je aan bepaalde regels voldoet? Doe hier goed onderzoek naar, voordat je je bedrijf in gaat schrijven.
 

Tip: kijk ook goed naar de formule van je salon. Ga je je salon helemaal zelf opzetten? Of kies je ervoor om van de franchiseformule gebruik te maken? Je aansluiten bij een franchise biedt voordelen, maar beperkt je ook op bepaalde gebieden.
 

Stap 3: schrijf je bedrijf bij de KvK in

Heb je onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van je plan? En ben je ervan overtuigd dat je kapsalon of schoonheidssalon veel potentie heeft? Dan moet je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
 

Hiervoor kun je online een afspraak maken. Op het afgesproken tijdstip meld je je bij het KvK kantoor. Ter plekke kun je de inschrijving definitief maken en 50 euro betalen.
 

Stap 4: richt je salon in

Heb je je bedrijf bij de KvK ingeschreven? Dan is het zaak om je salon geheel naar wens in te richten. Ga je voor een salon vanuit huis? Of heb je een ruimte gehuurd voor je salon? Voordat je je bij de KvK in gaat schrijven, moet je hier al goed onderzoek naar hebben gedaan. 
 

Stap 5: registreer en maak je website

Voor je kapsalon of schoonheidssalon heb je klandizie nodig. Veel mogelijkheden op dit gebied zijn op het digitale vlak te vinden. Maak daarom een website en maak ook social media-accounts aan.
 

Stap 6: administratie opzetten

Het is nu tijd om de administratie voor je salon op te zetten. Zorg voor een overzichtelijke administratie en verdiep je goed in de fiscale regels. 
 

Tip: denk ook goed na over de betaalmethoden die je aan je klanten aanbiedt. Kunnen klanten bijvoorbeeld bij je pinnen? Voor een mobiel pinapparaat heb je tegenwoordig voldoende betaalbare mogelijkheden.

 

Stap 7: sluit een bankrekening af

Voor je salon heb je uiteraard een bankrekening nodig. Vergelijk de bankrekeningen bij verschillende banken en sluit de gewenste rekening af. Kies in ieder geval altijd voor een zakelijke rekening. Daarmee voorkom je dat je zakelijke- en privé financiën door elkaar heen lopen.
 

Stap 8: sluit verzekeringen af

Het is ook zaak om als kapper of schoonheidsspecialisten verzekeringen af te sluiten:

 

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als kapper of schoonheidsspecialist kun je altijd een foutje maken. De gevolgen hiervan kunnen echter verstrekkend zijn, bijvoorbeeld op het gebied van letselschade. Sluit daarom een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zelfstandig kapper of schoonheidsspecialist moet je je eigen boontjes doppen. Maar, wat nou als je arbeidsongeschikt raakt? Dek je hier goed tegen in met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Tip: bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je een speciaal verzekeringspakket afsluiten. Zo’n pakket is specifiek voor kappers en schoonheidsspecialisten geschikt.
 

Tip 9: ga op zoek naar klanten

Het is nu de hoogste tijd om op zoek te gaan naar klanten. Ga op een slimme manier met marketing aan de slag. Verspreid in je netwerk dat je met je eigen salon begonnen bent. En probeer in je regio ruchtbaarheid te geven aan je eigen salon.

 

Vind je deze informatie nuttig?
1
3
Interessante artikelen
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Cybercrime is een groot probleem aan he...

Lees verder
learn-more
default-image

<p>In deze gids lees je alles over starten in de bouw. Wil jij echt van start? Ga dan naar onze chec...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">De Kamer van Koophandel heeft enkele ei...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#434343;">Ben je van plan om als ondernemer in de...

Lees verder
learn-more
default-image

<p><span style="background-color:transparent;color:#000000;">Het maken van een website is dankzij ee...

Lees verder
learn-more