Home
Blog
Algemene voorwaarden maken
Home
Blog
Algemene voorwaarden maken

Algemene voorwaarden maken

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 24 augustus 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 24 augustus 2022

Heb je het idee om als ondernemer te starten? Of ben je op dit moment al als ondernemer actief? In beide gevallen zijn er specifieke eisen waar je rekening mee moet houden. Ook bestaan er andere aandachtspunten én handige tips. Eén van de beste tips voor elke ondernemer is om algemene voorwaarden op te stellen.

article-hero
0

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn een opsomming van algemene afspraken tussen jou en je opdrachtgever. Indien je bijvoorbeeld een offerte naar een potentiële klant verstuurt, is het advies om de algemene voorwaarden direct mee te sturen. Indien de potentiële klant met de offerte akkoord gaat, gaat hij/zij ook met de algemene voorwaarden akkoord.

Zoals de naam al zegt, zijn deze voorwaarden algemeen. Dit betekent dat ze betrekking op alle samenwerkingsverbanden hebben. Wil je met een klant specifieke afspraken maken? Dan moet je deze in de offerte verwerken en vervolgens eventueel ook in een contract opnemen. 

 

Belangrijk om te weten: je algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten die je met je klanten sluit. Als ondernemer ben je dan ook verplicht om (potentiële) klanten te wijzen op de algemene voorwaarden.
 

De kenmerken van algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden beschikken altijd over twee kenmerken:

  • Het zijn standaardvoorwaarden. Deze voorwaarden vormen het uitgangspunt bij alle wat je aan consumenten/klanten levert.
  • Het zijn randvoorwaarden. In de algemene voorwaarden mag bijvoorbeeld niet de prijs van een product of de kleur van een product als algemene voorwaarden opgenomen worden.
     

Wat is het belang van algemene voorwaarden?

Voor elke ondernemer is het aan te raden om algemene voorwaarden op te stellen. Het is niet verplicht, maar je doet er absoluut je voordeel mee. Met deze voorwaarden geniet je namelijk van enkele voordelen:

 

  • Je kunt je als ondernemer beschermen tegen mogelijke risico’s. Indien je bijvoorbeeld een klacht of een juridische claim van een klant krijgt, kun je verwijzen naar de algemene voorwaarden. Als je alles volgens de regels hebt gedaan, is hetgeen dat in de algemene voorwaarden staat leidend. Grote kans dat dit uiteindelijk in jouw voordeel uitpakt.
  • Algemene voorwaarden bieden rust en zekerheid. Als ondernemer bieden de algemene voorwaarden rust en zekerheid. Je weet dat elke overeenkomst aan de hand van deze voorwaarden gesloten wordt. En je weet dus ook dat je niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld claims of iets dergelijks. De algemene voorwaarden vormen immers de leidraad bij elke overeenkomst die je sluit.
  • Algemene voorwaarden leveren een tijdsbesparing op. Door één keer de algemene voorwaarden op te stellen, geniet je de komende periode van een flinke tijdsbesparing. Je hoeft de voorwaarden alleen maar naar de (potentiële) klant op te sturen. Als de voorwaarden eenmaal opgesteld zijn, heb je in de basis nergens omkijken meer naar. Je moet er alleen voor zorgen dat je de algemene voorwaarden altijd op tijd naar je klant(en) stuurt.
  • Met de algemene voorwaarden heb je de touwtjes in handen. Door algemene voorwaarden te hanteren, bepaal je zelf welke regels van toepassing zijn. Als ondernemer behoud je hiermee controle over alle overeenkomsten die je sluit.

 

Wanneer gelden de algemene voorwaarden die je opgesteld hebt?

Als een klant of consument iets bij je koopt, moet hij/zij op de algemene voorwaarden gewezen worden. je moet daarbij specifiek benoemen dat de koop plaatsvindt onder de voorwaarden die je hebt gesteld. Je zou hierbij ook direct moeten verwijzen naar de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld in pdf bestand.

Ook is het zo dat er in de algemene voorwaarden geen onredelijke bepalingen mogen staan. Zo mogen de voorwaarden nooit in strijd met de wet zijn. Is dat wel het geval? dan kan een klant/consument een klacht/claim indienen. Deze strijd ga je in dat geval verliezen, aangezien je je niet aan de wetgeving hebt gehouden. Het is dus niet zo dat de algemene voorwaarden volledig leidend zijn.

 

Hoe kun je algemene voorwaarden opstellen?

Voor het opstellen van algemene voorwaarden kun je standaard sjablonen van het internet gebruiken. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is het advies om hier een jurist voor in te schakelen.
 

Het is sowieso aan te raden om een jurist in te schakelen, indien je een serieus bedrijf hebt. Verwacht je in de toekomst een groei van je ondernemer? Zorg er dan voor dat je nú alvast goede algemene voorwaarden opstelt.


 

Tips met betrekking tot de algemene voorwaarden

Als afsluiter voorzien we je nog graag van twee waardevolle tips:
 

  • Zorg ervoor dat de algemene voorwaarden begrijpelijk zijn. 
  • Verander nooit zomaar je algemene voorwaarden. Doe je dit wel? Dan moet je dit duidelijk communiceren.
Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?