Ook als zzp’er heb je recht op AOW, je krijgt dit basisinkomen als je de AOW-leeftijd bereikt. De leeftijd waarop je AOW zult ontvangen wordt in Nederland vanwege de vergrijzing steeds verhoogd.
Ook voor zzp'ers geldt dat de AOW-uitkering kan worden gekort als je te weinig AOW hebt opgebouwd. Dit kan zo zijn als je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt bijvoorbeeld. Het SVB telt namelijk elk jaar dat je tussen je 17e en 67e (ofwel 50 jaren) in Nederland hebt gewoond 2% op en verrekend die som met het bedrag dat volgens je persoonlijke situatie zou krijgen.
Als je je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt heb je recht op honderd procent AOW. Dit bedrag wordt maandelijks uitbetaald door overheidsinstantie SVB. Hoeveel je ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je getrouwd of samenwonend of woon je alleen? Ontvangt je partner ook een AOW? De AOW bedragen voor 2020 voor de verschillende situaties kun je via de link in een overzichtelijke tabel vinden.
Je wilt natuurlijk ook weten wanneer de SVB het bedrag naar je overmaakt. Dat gebeurt maandelijks tussen de 20ste en 23ste van de maand. Er kan een vertraging van 1 tot 2 dagen zitten tussen de dag dat de SVB de betaling uitvoert en de datum dat het bedrag op je rekening staat. Hier vind je een overzicht van de betaaldagen van de AOW.
Veel zzp'ers besluiten echter om een aanvullend pensioen op te bouwen of om door te werken. Omdat je niet in loondienst werkt, spaar je niet voor een aanvulling op de AOW. Je kunt misschien wel deelnemen aan een collectieve pensioenregeling van je vakvereniging. Ook kun je zelf een pensioenverzekering afsluiten. Je bent niet verplicht om te stoppen met werken als je de AOW leeftijd bereikt. Er is ook geen maximumbedrag dat je mag bijverdienen naast je AOW. Op deze manier zou je een eventueel AOW gat kunnen overbruggen. Let wel op dat je in een hogere belastingschijf terecht kunt komen.