Book holder
Home
Blog
Auto zakelijk of privé verzekeren, wat moet je doen als zzp'er?
Home
Blog
Auto zakelijk of privé verzekeren, wat moet je doen als zzp'er?

Auto zakelijk of privé verzekeren, wat moet je doen als zzp'er?

Gewijzigd, 11 februari 2022
Gewijzigd, 11 februari 2022
article-hero

Bekijk ook:


Beste Laadpas
Beste Tankpas




Hoe vaak gebruik je als zzp'er een auto voor je werk? Dit is een erg relevante vraag om in meerdere financiële opzichten te kunnen bepalen of je je voertuig voornamelijk als privébezit of beter als zakelijke wagen kunt classificeren. Werk je hoofdzakelijk vanaf één en dezelfde locatie – bijvoorbeeld vanuit je eigen woning - en gebruik je je auto hooguit een paar keer per maand om naar een zakelijke afspraak te gaan, dan is het waarschijnlijk praktischer om het voertuig op je eigen naam te houden en van je zeldzame zakelijke ritten een aparte administratie voor de Belastingdienst bij te houden. Daarom; belangrijk om te onderzoeken of je jouw auto zakelijk of privé wilt gaat verzekeren.

Zakelijk autogebruik levert belastingvoordeel op

Ben je daarentegen voor zakelijke doeleinden wel praktisch elke werkdag met je auto op de weg te vinden, dan kan het erg aantrekkelijk zijn om je wagen op naam van je onderneming te laten registreren. Dat voordeel begint al bij de aanschaf van je nieuwe voertuig. Als zakelijke rijder kun je dan namelijk de btw over je nieuw gekochte auto terugvragen bij de Belastingdienst. Overigens geldt die btw-aftrek niet alleen op je nieuwe aankoop, maar ook tijdens het daarop volgende gebruik van die zakelijke wagen. Kosten voor onder meer brandstof, reparatie en onderhoud en verzekeringen worden tenslotte in alle gevallen belast met btw, die je vervolgens via je periodieke btw-aangifte terug kunt vorderen.

Meer zakelijke aftrekposten

Staat je auto op naam van je bedrijf, dan mag je verder ook de jaarlijkse afschrijving plus letterlijk alle zakelijke autokosten, dus ook die voor onder meer brandstof, reparatie en onderhoud en verzekeringen, op je winst in mindering brengen, zodat zakelijk rijden je ook met het oog op je inkomstenbelastingheffing financieel voordeel oplevert. Om van al deze belastingvoordelen optimaal gebruik te mogen maken is het overigens wel van groot belang dat je je auto ook echt voor het overgrote deel van de tijd aantoonbaar voor puur zakelijke doeleinden gebruikt.

zzp-auto-verzekeren-zakelijk-prive

WA-verzekering altijd verplicht

Als we specifiek naar het verzekeringsplaatje voor het autogebruik als zzp'er kijken, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er op dat vlak in veel gevallen niet zo heel veel verschillen zijn tussen een particuliere auto en een bedrijfsauto verzekeren. In alle gevallen geldt sowieso dat je als autobezitter tenminste over een wettelijk verplichte WA-verzekering moet beschikken. Blijkt tijdens een politiecontrole of je betrokkenheid bij een ongeluk dat je zakelijke of privéauto niet minstens WA-verzekerd is, dan kun je op strafrechtelijke vervolging rekenen. Met een geldige WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je met je voertuig aan anderen of andermans spullen toebrengt.

Uitgebreidere dekking voor je auto via beperkt casco

Wil je ook graag schade vergoed krijgen als er aan je eigen zakelijke of privévoertuig iets kapot gaat, dan heb je daarvoor keuze uit twee uitgebreidere verzekeringspakketten: de beperkte cascoverzekering en de uitgebreide cascoverzekering. Een beperkte cascoverzekering wordt in de assurantiebranche ook wel als WA-plus of WA-extra aangeduid. Dit type uitgebreidere verzekering vergoedt in de regel alle schade aan je voertuig die vanwege brand, blikseminslag, explosies, diefstal, aanrijdingen met dieren, storm, natuurrampen is ontstaan. Ook wanneer er tijdens het transport van je wagen schade ontstaat wordt deze meestal via je beperkte cascoverzekering vergoed. Tenslotte vergoedt deze verzekeringsvorm ook ruitschade.

Op en top verzekerd met een allrisk-pakket

Wil je met je zakelijke of privé-auto echt onbezorgd de weg op gaan, dan is het afsluiten van een uitgebreide cascoverzekering gewoonweg een must. Dit type autoverzekering wordt ook vaak een allriskverzekering genoemd. Bij deze specifieke verzekering worden de claimmogelijkheden die de beperkte cascoverzekering je al bood nog eens verder verruimd. Zo kun je bij een allrisk autoverzekering ook de opgelopen schade claimen als je voertuig vanwege vandalisme deels of volledig is vernield of wanneer er in je auto is ingebroken en/of er zaken uit zijn gestolen.

Verschil tussen je auto particulier en zakelijk verzekeren

Zoals je ziet is de verzekeringsstructuur voor individuele en zakelijke autoverzekeringen in wezen precies hetzelfde. Toch zijn er bij tal van verzekeraars verschillen te ontdekken op het moment dat je de particuliere en zakelijke autoverzekeringspakketten naast elkaar zet. Zo is het heel goed mogelijk dat een verzekeraar je alleen als particulier wilt (blijven) verzekeren als je met je jaarlijkse aantal autokilometers onder een bepaald maximum blijft (bijvoorbeeld 25.000 kilometer). Kom je boven die grens uit, dan houdt de verzekeraar er rekening mee dat je relatief gezien een hoger risico loopt, omdat je concreet meer onderweg bent en er een grotere kans op ongelukken is. In dat geval is het afsluiten van een zakelijke autoverzekering dus een must. Vanwege het te verwachten hogere risico zijn zakelijke autoverzekeringen in veel gevallen ook een beetje duurder dan de particuliere alternatieven. Even serieus prijzen vergelijken, zodat je toch nog voor een goedkope autoverzekering in aanmerking kunt komen, is dus absoluut de moeite waard.

Zakelijke verzekeringen voor koeriers en transporteurs

Ben je als zzp'er koerier of ben je op een ander zakelijk vlak in de transportsector actief, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat je voor het verzekeren van je bestelbus of minivan bij sommige assurantiemaatschappijen helemaal niet terecht kunt. Ook dat heeft te maken met het mogelijk hogere schaderisico dat je tijdens het uitoefenen van je beroep loopt. Het betekent uiteraard niet dat je je helemaal niet kunt verzekeren, maar je zal er waarschijnlijk meer tijd en moeite in moeten steken om goede autoverzekering tegen een redelijke prijs te kunnen scoren.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?