Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een van de verzekeringen die sterk wordt aangeraden voor zzp’ers. Het wordt vaak gezien als een alternatief voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een combinatie van beide verzekeringen is echter ook niet vreemd, afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent. Voorafgaand aan het afsluiten van een dergelijke verzekering is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars aan te raden. Op deze manier zie je binnen een paar minuten welke verzekeraar het gunstigste aanbod biedt. Dat hoeft niet per definitie de verzekering met de laagste premie te zijn. Kijk ook goed naar de dekking van een verzekering!
In dit artikel lees je meer over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden. Welke factoren hebben invloed op de hoogte van de premie voor mijn verzekering? Kom ik op enige wijze in aanmerking voor een collectiviteitskorting? Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen bij het afsluiten van een BAV? Hoe vaak moet ik een BAV vergelijken? Het zijn vragen waarop we op deze pagina een antwoord geven.
👋 Voordat je verder leest...
Zzp'er en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Bekijk hier boven het aanbod van Insify
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken begint vaak bij een inventarisatie van hetgeen jouw bedrijf nodig heeft. Iemand die aan de slag gaat als financieel adviseur heeft meer baat bij een BAV, dan bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ben je werkzaam als loodgieter of klusjesman? In dat geval is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder interessant voor je. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld een architect die een deel van de werkzaamheden zelf uitvoert. Deze loopt vooraf het risico verkeerd advies te geven en tijdens het project zelf om materiële schade aan te richten.
Waar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering materiële schade en letselschade dekt, ben je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gedekt tegen immateriële schade. Het gaat hierbij om schade welke voortkomt uit verkeerd gegeven advies, een verkeerd gestelde diagnose als arts, enzovoorts.
Een voorbeeld van immateriële schade door een beroepsfout is bijvoorbeeld een boete die de fiscus aan een klant geeft door een verkeerd ingevulde belastingaangifte. Wanneer de klant jou gevraagd heeft deze belastingaangifte voor hem of haar in te vullen, is de kans groot dat deze de opgelopen schade op jou verhaald. Ook kan er sprake zijn van een verlies aan inkomen, als gevolg van een verkeerd gegeven advies als management consultant. Met een BAV draai je als zzp’er niet op voor de kosten die gemaakt moeten worden om de schade te herstellen.
Als zzp’er een BAV vergelijken bij verschillende verzekeraars is een hele verstandige keuze. De kosten voor het herstel van aangerichte immateriële schade kunnen vaak al snel oplopen. Met een BAV voorkom je dat je zelf voor deze kosten opdraait! Er zijn handige online tools te vinden, die je helpen om een BAV vergelijken makkelijker te maken.
Kijk bij het vergelijken van de beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen ook direct eens naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Mogelijk is het voor jou interessant om beide verzekeringen met elkaar te combineren! Eerder in dit artikel werden voorbeelden van beroepen gegeven, waarbij een combinatie van beide verzekeringen het overwegen waard is.
Zoals reeds beschreven werd, kun je een online tool gebruiken om de beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Houd er hierbij rekening mee, dat niet iedere verzekeraar een BAV aanbiedt voor ieder beroep. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die advocaten en notarissen weren. Ook voor een huisarts of bijvoorbeeld een fysiotherapeut is het niet altijd even gemakkelijk om een partij te vinden die hen een BAV aanbiedt. Op de website van een verzekeraar kun je hier vaak meer informatie over vinden.
Het zoeken naar de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering begint vaak bij het invoeren van een aantal gegevens over je bedrijf in de tool. Denk hierbij aan je jaarlijkse omzet, de branche waarbinnen je actief bent, enzovoorts. Het is raadzaam om deze gegevens aan het begin van een nieuw jaar te actualiseren. Een groeiende omzet kan ertoe leiden dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die je eerder afgesloten hebt niet langer volstaat. Tegelijkertijd kan er ook sprake zijn van een BAV waarvoor je een te hoge premie betaalt, als de omzet van je bedrijf gedaald is.
Bij het invullen van de tool geef je vaak direct aan welke dekking je wenst. De dekking wordt hierbij uitgedrukt in de maximale vergoeding die een verzekeraar uitkeert per case. Laat je waar nodig adviseren over de dekking die benodigd is voor het afdekken van de risico’s van jouw bedrijf. Deze dekking loopt vaak uiteen van bijvoorbeeld 250.000 euro tot meer dan een miljoen.
Verschillende factoren bepalen wat de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor je is. Naast de omzet van je bedrijf en de branche waarbinnen je acteert is dit bijvoorbeeld ook een mogelijk collectie waarbij je aangesloten bent. Onder meer vanuit ZZP Nederland wordt een korting aangeboden op de premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Je kunt er ook voor kiezen om je premie te verlagen door het eigen risico van de BAV te verhogen. Zeker wanneer je niet verwacht tegen immateriële schade bij klanten aan te lopen, bijvoorbeeld omdat het aantal klanten beperkt is en je geen medewerkers hebt, kan dit interessant zijn. De korting die een verhoogd eigen risico je oplevert kan al snel oplopen naar vijf tot tien euro per maand.
Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is heel eenvoudig. Nadat je een tool gebruikt hebt voor het vergelijken van de verschillende BAV’s bij verzekeraars kun je de verzekering direct afsluiten. Het voordeel van het direct afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vanuit zo’n tool, is het feit dat je zeker weet dat de verzekering tegen de juiste premie afgesloten wordt. Zo hoef je de verzekering niet eerst opnieuw op te zoeken op de website van de verzekeraar. Snel en eenvoudig!
Het alternatief voor het afsluiten van een verzekering vanuit de tool om beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken, is het afsluiten van de verzekering bij een verzekeraar zelf. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om meerdere verzekeraars een berekening te laten maken van de premie voor een BAV. Leg de verschillende berekeningen naast elkaar neer, om te beoordelen welke verzekeraar het gunstige aanbod doet. Vaak kost deze manier van werken meer tijd, dan het gebruik van een tool voor het vergelijken van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.
Zoals eerder op deze pagina werd aangehaald, loont het om na een jaar opnieuw de beroepsaansprakelijkheidsverzekering te vergelijken. Mogelijk past de dekking hiervan niet meer bij je situatie, of is het aantrekkelijk geworden om meerdere verzekeringen met korting bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. In sommige gevallen is het ook tijdens de looptijd van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering mogelijk om deze aan te passen.
Als ondernemer hoef je maar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In sommige gevallen wordt gedacht dat je voor iedere medewerker een dergelijke verzekering nodig hebt, maar dat is onjuist. Een BAV dekt de schade die door jou als eigenaar wordt aangericht en de schade van medewerkers. Het gaat hierbij vanzelfsprekend alleen om de immateriële schade.
Dekking voor de kosten voor het herstel van materiële schade en bijvoorbeeld letselschade wordt geboden door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook voor het vergelijken van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij diverse verzekeraars kun je een online tool gebruiken. Het kan voorkomen dat je een korting op de premie aangeboden krijgt, wanneer je beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit.
Overweeg hierbij ook enkele andere verzekeringen af te sluiten. Denk aan een rechtsbijstandsverzekering, welke je juridische hulp biedt bij conflicten. Iets wat de kans op immateriële schade kan verkleinen. Je wordt immers juridisch geholpen om aan te tonen dat de schade niet door toedoen van je bedrijf is aangericht.
Regelmatig worden ons vragen gesteld over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Loont het om deze verzekering te vergelijken? Is het nuttig om als zzp’er een BAV af te sluiten? Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Staat het antwoord op een vraag die jij hebt hier nog niet bij? In dat geval kun je deze in de reacties onder het artikel achterlaten.
Het is slim om als zzp’er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te vergelijken. Dit type verzekering dekt je tegen de kosten voor het herstel van immateriële schade door beroepsfouten. Lees alles waar je op moet letten bij het vergelijken van een BAV op deze pagina.
Maak gebruik van een online tool om een BAV vergelijken zo makkelijk mogelijk te maken. Je kunt de verzekering vanuit deze tool direct afsluiten, om verzekerd te zijn van de juiste premie
De goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering vind je door voor een hoger eigen risico te kiezen en te profiteren van een collectiviteitskorting. Op deze pagina leggen we je uit waar je verder op moet letten.
Je kunt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten vanuit een online tool. Lees meer op deze pagina over het afsluiten van de BAV en hoe je deze het beste kunt vergelijken.
Het is ook mogelijk om zelf een BAV te vergelijken. Vraag hiervoor een berekening van de premie op bij verschillende verzekeraars en leg deze vervolgens naast elkaar neer. Lees op deze pagina verder waar je aan moet denken bij het zelf