Book holder
Home
Blog
Collectieve zorgverzekering voor zzp'ers: de mogelijkheden
Home
Blog
Collectieve zorgverzekering voor zzp'ers: de mogelijkheden

Collectieve zorgverzekering voor zzp'ers: de mogelijkheden

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc]

De collectieve zorgverzekering voor zzp'ers is een goed alternatief voor de collectiviteitskorting die je wellicht uit loondienst kent. Sommige werkgevers maken afspraken met verzekeraars. Grote organisaties en brancheverenigingen slagen er op die manier in korting te bedingen op de zorgverzekering. Verzekeraars bieden een korting, omdat ze in ruil daarvoor onder de aandacht komen bij veel werknemers.

Als zelfstandige heb je geen werkgever, waardoor die geen afspraken kan maken met een verzekeraar. En als ondernemer in je eentje maak je weinig kans om een korting te bedingen op de zorgverzekering. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden, aan de hand van de grote ondernemersverenigingen en -collectieven die er actief zijn. Een goed voorbeeld hiervan is ZZP Nederland. De organisatie wil er graag voor zelfstandigen zijn en berekent daarvoor lidmaatschapskosten. In ruil daarvoor kun je onder andere gebruik maken van collectiviteitskorting bij diverse zorgverzekeraars.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering kan het best worden omschreven als een verzekering waarbij de klanten genieten van een mooie korting. Deze korting kan worden uitgereikt aangezien collectieve zorgverzekeringen speciaal zijn ontworpen om grotere groepen tegelijk te verzekeren, bijvoorbeeld een aantal werknemers van een bedrijf of leden van een bepaalde vereniging. Doordat de verzekeraar in één keer een grote groep klanten krijgt, ontvangen alle klanten een interessante korting op de maandelijks te betalen premie en andere zorgdiensten. Deze korting kan flink variëren afhankelijk van de situatie en de zorgverzekeraar die de zzp’er uitkiest.

De voorwaarden om als zzp’er een collectieve zorgverzekering te mogen aanvragen zijn vrij simpel. Om in aanmerking te kunnen komen voor een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers moet er een geldig bewijs kunnen worden getoond van de inschrijving van de onderneming bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet het collectief uit minstens 2 personen bestaan, waaronder de zzp’er en nog een ander persoon. Dit kan ook bijvoorbeeld de partner zijn van de zzp’er. Een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers bestaat bij alle verzekeraars uit een basisverzekering, met de mogelijkheid van extra aanvullende verzekeringen. De basisverzekering dekt alle ziektekosten die als noodzakelijk worden aangemerkt zoals de kosten van het ziekenhuis, kosten van een specialist, kosten van de huisarts, kosten van kraamzorg of voor het inschakelen van een verloskundige, voor geneesmiddelen of zelfs voor ziekenvervoer. Elke zorgverzekeringsplichtige in Nederland moet volgens de wet een basisverzekering afsluiten. De aanvullende verzekeringen doen de maandelijkse premie omhoog gaan, maar voordeel hierbij is dat bepaalde andere kosten worden wel voor de zzp’er worden vergoed. Denk zo bijvoorbeeld aan de kosten van de tandarts of luxe verpleging. er zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden aan de aanvraag van aanvullende verzekeringen. Zo is het bij de meeste verzekeraars noodzakelijk om eerst een medische keuring te doen.

Veelgestelde vragen:

Wat is de beste manier om een collectieve zorgverzekering uit te kiezen als zzp’er?

Het is verstandig om eerst online verschillende zorgverzekeringen met de collectiviteitskorting met elkaar te vergelijken zodat je eerst kunt nagaan wat de premie, de dekking en de uitkering is. Zo kan je de beste keuze maken.

Waarom is een collectieve zorgverzekering zo interessant voor zzp’ers?

Zzp’ers kunnen collectief profiteren van korting op de premie die loopt tussen 5 en 15% vanwege de grote groep zzp die bij elkaar samen is gebracht. Een zorgverzekeraar wil graag zorg dragen voor het verzekeren van een zo groot mogelijke groep.

Als de zzp’er naast zijn eigen werk ook in loondienst is, mag de collectieve zorgverzekering voor zzp’ers worden aangevraagd?

Ja, ook als de ondernemer in loondienst is naast het werk als zzp’er mag de collectieve zorgverzekering worden aangesloten. Hou wel rekening met de voorwaarden die gelden voor het overstappen van zorgverzekeraar.

Wordt er in geval van een collectieve zorgverzekering ook rekening gehouden met de gezinsleden van de zzp’er?

Gezinsleden kunnen ook profiteren van de collectiviteitskorting. De voorwaarde hierbij is dat de gezinsleden thuiswonend zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen studerende kinderen wel meeprofiteren aangezien kinderen tot 18 meeverzekerd zijn.

Collectiviteitskorting voor zzp'ers

Een collectieve zorgverzekering afsluiten en benieuwd waarvoor je daar terecht kunt? Via ZZP Nederland heb je de keuze uit 6 verschillende verzekeraars:

  • Menzis (Collectiviteitsnummer 54970)
  • CZ (Collectiviteitsnummer 3871916)
  • Zilveren Kruis (Collectiviteitsnummer 207082126)
  • VGZ (Collectiviteitsnummer 13311)
  • ONVZ (Collectiviteitsnummer 101233)
  • De Amersfoortse (Collectiviteitsnummer 106240)

De precieze voordelen van collectiviteit verschillen per verzekeraar. Je kunt de zorgverzekeringen met de collectiviteitskorting online met elkaar vergelijken. Kijk goed naar de premie, net als naar de dekking waar je op kunt rekenen. Je hebt als verzekerde uiteindelijk het meest aan een goede dekking voor een scherpe premie. Kijk verder dan de premie alleen, zodat de verzekering daadwerkelijk uitkeert op het moment dat je daar gebruik van wilt maken.

De collectiviteitskorting voor een zzp zorgverzekering levert je korting op de premie op. Het zal in de meeste gevallen gaan om 5 tot 15% korting op de premie die je anders betaalt. Afhankelijk van de zorgverzekering die je afsluit kan dat een mooi bedrag aan voordeel opleveren. Het voordeel is er voor leden van de verenigingen en organisaties die proberen zoveel mogelijk zzp'ers bij elkaar te brengen. Een grote groep zelfstandigen is voor een verzekeraar interessant, dus daarom kun je profiteren van de korting.

Ben je al jaren verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar en ben je recent zzp'er geworden? In de meeste gevallen kun je alsnog gebruik gaan maken van de collectiviteit. Meld je aan bij een van de collectieven, zodat je als lid daarvan in aanmerking komt voor de korting. Geef jouw zorgverzekeraar aan dat je lid bent geworden en dat je met het collectiviteitsnummer graag gebruik wilt maken van de voordelen. Houd er rekening mee dat de korting in sommige gevallen pas het jaar daarop in zal gaan, omdat je een zorgverzekering afsluit voor de periode van een jaar.

De collectiviteit binnen een zorgverzekering geldt in ieder geval voor jou. In veel van de gevallen geldt de korting ook voor jouw partner en eventuele kinderen, zodat jullie daar samen gebruik van kunnen maken. Dit kan verschillen per verzekeraar, dus kijk goed naar de voorwaarden en voordelen als je hier gebruik van wilt maken.

Basisdekking en aanvullende verzekering

Je bent als zzp'er vrij om een basisverzekering of een aanvullende verzekering af te sluiten. De zorgpolis heeft een sterk persoonlijk karakter, dus er is sprake van een privé-uitgave. De zorgverzekering is niet aftrekbaar, waardoor je geen rekening hoeft te houden met zakelijke rekeningen en betalingen.

Bepaal in privé of je een basisverzekering afsluit of dat je gebruik maakt van een uitbreiding met een aanvullende dekking. Afhankelijk van de afspraken tussen het collectief en de verzekeraars kun je met een aanvullende dekking soms in aanmerking komen voor meer korting op de premie. Bovendien hebben verzekeraars speciale aanvullende dekkingen voor zzp'ers. Daarmee zijn bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapie, mindfulness en mantelzorg extra goed gedekt. Als je denkt dat jij meer risico loopt om daarvoor kosten te maken kan het een goed idee zijn om zo’n polis af te sluiten.

Vind je het lastig om te bepalen welke zorgverzekering je het best kunt afsluiten? Een adviseur kan je helpen om de risico’s in kaart te brengen. Houd er rekening mee dat het gaat om een privé verzekering die je ook privé betaalt. Je kunt medische kosten die je maakt dus niet zomaar zakelijk aftrekken voor de belasting.

Bestaande verzekering aanpassen

Wil je jouw bestaande verzekering aanpassen? Je kunt een zzp zorgverzekering afsluiten of gebruik maken van zo’n polis met een collectieve korting. In het laatste geval ga je een scherpe premie per maand betalen. Je kunt de wijzigingen die je wilt doen online of telefonisch doorgeven. Houd er wel rekening mee dat de nieuwe verzekering of de lagere premie over het algemeen pas het volgende kalenderjaar in zal gaan.

De zorgverzekering sluit je gewoon privé af, waardoor je gebonden bent aan de normale regels voor een zorgpolis. Toch hoef je niet te wachten tot 1 januari voordat je kunt overstappen. Vanaf het moment dat je officieel start als zelfstandige mag je tussentijds een andere zorgverzekering afsluiten. Je kunt op die manier overstappen naar een collectieve zzp verzekering of aan jouw verzekeraar aangeven dat je gebruik wilt maken van de collectiviteitskorting.

Maak online een vergelijking van de verschillende zzp zorgverzekeringen of vraag een erkend adviseur om met je mee te kijken. Zij brengen de situatie goed in kaart, schatten de risico’s met je in en geven je aan welke verzekering goed bij je past. Uiteraard houden ze daarbij rekening met de collectiviteit voor een verzekering, zodat je daar op een voordelige manier gebruik van kunt maken.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?