Home
Blog
Wat is factoring?
Home
Blog
Wat is factoring?

Wat is factoring?

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 26 mei 2022
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 26 mei 2022

Alles over factoring vind je hier 

article-hero

Wat is factoring en wat kan ik er mee 

Factoring is een financieringsvorm voor ondernemers. Door openstaande facturen te verkopen aan een factoring bedrijf, is het niet langer nodig om te wachten tot deze wordt voldaan door de klant. Het factoring bedrijf betaalt de openstaande factuur direct uit aan jou als ondernemer. Het bedrag staat dan al binnen 24 uur op je rekening, in plaats van aan het einde van de betalingstermijn. Onderzoek toont zelfs aan dat meer dan de helft van de facturen niet op tijd voldaan wordt! Door gebruik te maken van factoring krijg je dus zeer snel extra financiële ruimte en zekerheid voor jouw bedrijf.

Kenmerken van factoring


Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarmee je openstaande facturen direct uitbetaald krijgt. De factoringsmaatschappij neemt vervolgens jouw debiteurenbeheer over. Dit neemt flink wat zorgen en frustraties weg waar jij mee te maken krijgt als ondernemer wanneer jouw facturen niet (op tijd) voldaan worden. Ook houd je de cashflow op gang en heb je eerder de beschikking over jouw toekomstige inkomsten. Factoring biedt voor veel bedrijven een uitkomst, want je kunt in de financiële problemen komen op het moment dat uitstaande facturen laat of zelfs niet betaald worden. Grote bedrijven hebben regelmatig betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen. Zeker bij een grote opdracht waar veel geld mee gemoeid is kan het uitblijven van een betaling risicovol zijn voor het voortbestaan van jouw onderneming. Als je een factoringmaatschappij inschakelt, verkoop je de openstaande factuur. Van het bedrag worden kosten voor factoring afgetrokken. Wat overblijft ontvang jij direct op je rekening, over het algemeen binnen 24 uur. Bijkomend voordeel is dat het factoringbedrijf vervolgens ook voor het debiteurenbeheer zorgt.

Het precieze factoring proces is afhankelijk van de factoringmaatschappij waar jij voor kiest. Er zijn verschillende ondernemingen die jou hierbij kunnen helpen. Over het algemeen bepaal je zelf wanneer, hoeveel en welke facturen jij wilt verkopen aan de factoringmaatschappij.
 

• Direct geld op je rekening

• Debiteurenbeheer uitbesteden

• Cashflow van jouw bedrijf blijft op gang

Het voordeel van factoring voor geldschieters

In 2020 zijn de factoringvolumes in Nederland gestegen met 1,4% blijkt uit gegevens verzameld door leden van FAAN. Hiermee is een recordomzet bereikt van ruim 113 miljard euro. Het gebruikte krediet is gedaald met 25,6% in 2020 wanneer dit wordt vergeleken met het eind van 2019. Dit komt waarschijnlijk door de impact van de corona-crisis en de daarop volgende overheidsmaatregelen. Er valt te zien dat vooral in de sectoren groothandel en transport de omzet in 2020 gestegen is. Naar verwachting gaat de factoringmarkt weer aantrekken door het aflopen van de steunmaatregelen van de overheid. Voor ondernemers wordt het weer aantrekkelijk om de beschikbare financieringsruimte meer te gaan benutten. Hier liggen dus kansen voor de geldschieter, die een bedrag verdienen op iedere factuur die wordt aangekocht.


 

Voordelen van factoring voor de lener

 

Door de flexibiliteit is factoring een uitstekende tool die ondernemers kunnen inzetten om weer volledig op te schalen nu de economie dat weer toelaat. Ook voor nieuwe of startende bedrijven is factoring erg interessant. In tegenstelling tot een lening is factoring niet gebaseerd op de kredietwaardigheid van de bedrijven die de samenwerking aan willen gaan met factoring bedrijven. In plaats daarvan kijkt de geldschieter naar de kredietwaardigheid van de opdrachtgevers van de klanten. Factoring bedrijven evalueren of jouw opdrachtgevers de factoor op tijd kan betalen en gaan er vervolgens voor zorgen dat de factuur ook daadwerkelijk voldaan wordt. Als kleine ondernemer loop je geen risico meer op onbetaalde of zeer laat betaalde facturen, wat veel stress scheelt. Je hoeft opdrachtgevers niet betalingsherinnering na betalingsherinnering te sturen. In plaats daarvan komt er weer tijd vrij om je te richten op je core business. Een factoringbedrijf krijgt inzicht in jouw facturen. Het is dus belangrijk om voor een betrouwbare factoring partner te kiezen.


 

Hoe is factoring gestructureerd?

 

Als je als ondernemer besluit om samen te werken met een factoring bedrijf, draag je jouw facturatie over. In ruil voor een vergoeding aan het bedrijf ontvang je direct het uitstaande bedrag. De factormaatschappij neemt vervolgens het debiteurenbeheer over en je hoeft niet te wachten op facturen en loopt geen risico meer dat de factuur niet voldaan wordt. Je factuur moet wel voldoen aan de gestelde eisen van de factoringmaatschappij. Zo kan het zijn dat een factuur niet volledig geaccepteerd wordt als de klant niet kredietwaardig genoeg is. In dit geval ontvang je slechts een deel van de factuur. In de meeste gevallen worden de facturen echter goedgekeurd.

• Stap 1: Verkoop jouw factuur

• Stap 2: Controle door het factoringbedrijf

• Stap 3: Binnen 24 uur geld op je rekening

• Stap 4: Debiteurenbeheer

Traditionele factoring vs American factoring 

 

Zowel traditionele factoring als American factoring zorgt ervoor dat je niet langer afhankelijk bent van de betalingstermijn van je opdrachtgever of klant. Jouw liquiditeitspositie wordt niet in gevaar gebracht door debiteuren die te laat of niet betalen. Over het algemeen is American factoring meer geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers, terwijl grotere bedrijven kiezen voor traditionele factoring. Het verschil tussen beide zit in de contractduur, het kredietrisico en het debiteurenbeheer.

Traditionele factoring wordt vaak gezien als alternatief voor een bancaire lening. De gehele debiteurenportefeuille wordt overgedragen aan een factoring bedrijf. Je bedrijf krijgt een krediet op basis van de waarde van jouw gehele debiteurenportefeuille, in ruil voor een percentage van de omzet of een vast bedrag. Met American factoring kunnen facturen per stuk worden verkocht. Dit biedt veel flexibiliteit en is met name geschikt voor kleinere ondernemers.

Hoe werkt factoring

 

Factoring gaat zeer eenvoudig in het werk en is daarom zo'n populaire manier om snel extra cashflow te verkrijgen. Start je aanmelding, verstrek de vereiste gegevens en controleer of jouw facturen aan de eisen voldoen. De factoringmaatschappij toetst of de klanten zelf in staat zijn om hun facturen te betalen om zo het risico te bepalen. Aan de hand daarvan bepaalt een factoringbedrijf of ze de factuur voor willen schieten.

Voordelen

 

Op het gebied van liquiditeit biedt factoring veel voordelen voor zowel starters als gevestigde bedrijven. Als je bedrijf hard aan het groeien is, kan je de extra middelen gebruiken om investeringen te doen. Je hebt sneller cash in huis en ook wordt het debiteurenbeheer gedaan door het facoringsbedrijf wat het risico op wanbetaling voor jou elimineert.

• Direct geld op je rekening

• Geen jaarcijfers, borgstelling of andere garanties nodig

• Geen omkijken meer naar jouw debiteuren en debiteurenbeheer

• Flexibiliteit

Nadelen

 

Aan factoring zitten uiteraard kosten verbonden. Wanneer een debiteur een te groot financieel risico vormt, kan een factoring bedrijf je factuur weigeren. Ten slotte is het belangrijk dat je een betrouwbare partner kiest omdat het bedrijf inzicht krijgt in jouw facturen.

• Factoring kost geld

• Factuur kan geweigerd worden

• Factoringbedrijf krijgt inzicht in jouw facturen

Veel gestelde vragen over factoring

 

Wat kost factoring? 

De kosten voor factoring zijn afhankelijk van het bedrijf waarmee je in zee gaat. Over het algemeen gaat het om een percentage van de openstaande factuur. Vaak is het percentage lager voor facturen met een kortere betalingstermijn.
 

Waar moet mijn factuur aan voldoen?

De factuur moet gericht zijn aan een bedrijf. De werkzaamheden zijn afgerond en geleverd en de betalingstermijn op je factuur is nog niet verstreken. Sommige factoring bedrijven vereisen een minimum factuurbedrag van bijvoorbeeld € 100,-. De factuur mag nog niet verpand zijn en je bedrijfsgegevens komen overeen met de KvK.
 

Hoelang duurt het om factoring op te starten?

Doorgaans kost dat slechts enkele dagen. Het factoring bedrijf heeft enkele documentatie nodig, waaronder je bedrijfsgegevens, identificatie, een bankafschrift, de factuur en jouw debiteur(en). Er worden geen jaarcijfers of andere garanties gevraagd.


 

Vind je deze informatie nuttig?
102
1
Dienst
Welke dienst zoek je?