[ez-toc]
Steeds meer werkende mensen in Nederland starten als zzp’er of ondernemer. Beginnende zzp’ers of mensen met plannen om voor zichzelf te beginnen kunnen net als andere ondernemers geld nodig hebben. Om een bedrijf op te bouwen, heb je namelijk vaak een startkapitaal nodig. Natuurlijk is dit afhankelijk van de branche waarin je werkt: een freelance interieurstylist heeft weer andere apparatuur en spullen nodig dan een freelance schrijver.
Ben je net voor jezelf begonnen of heb je plannen om als zzp’er te starten en heb je financiering nodig? Hoewel zzp’ers er in 2020 op vooruit gaan wat betreft vergoedingen en tarieven is een extra financiële back-up altijd een prettig idee. In dit artikel lees je meer over de verschillende manieren van kredietvormen voor zelfstandigen zonder personeel.
Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt ondernemen, is het afsluiten van een zakelijke lening voor je onderneming. Dit is een lening voor je bedrijf die je afsluit bij de bank. Meestal lopen dergelijke leningen minimaal één jaar. Hierbij is het van groot belang dat je vooraf duidelijk kunt aangeven waarom je een groot bedrag wilt lenen en waarvoor je het gaat gebruiken. De meeste ondernemers gebruiken een zakelijke lening voor een grote uitgave, zoals het aanschaffen van een bedrijfspand, machines en elektronica.
Wanneer je een zakelijke lening afsluit, is het de bedoeling dat je maandelijks een deel terugbetaalt. Hierover wordt een rente gerekend. Vooraf kun je goed uitzoeken bij welke bank wat voor een rente wordt gerekend. Bij de meeste banken kun je ook afspreken om een bedrag per kwartaal in plaats van per maand terug te betalen. Houd hierbij wel rekening met extra kosten.
Ben je op zoek naar een lening voor een langere tijd dan is een borgstellingskrediet (BKMB) wellicht iets voor jou. Dit is voornamelijk aantrekkelijk wanneer een bank je geen zekerheid kan geven voor een lening. Kies je namelijk voor een BKMB dan is de Nederlandse overheid gedeeltelijk verantwoordelijk als borg voor een deel van je lening. Je vraagt zo’n krediet wel gewoon aan bij de bank. Voor wie is een BKMB dan het beste bedoeld? Voor een bedrijf met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet die maximaal 50 miljoen euro is. Een zzp’er kan hier dus zeker onder vallen.
Bedrijven die voor een BKMB gaan, hebben over het algemeen nog te weinig zekerheid om voor een gewone lening bij de bank aan te kloppen. Wanneer je voor een normale zakelijke lening gaat, wil de bank namelijk een duidelijk ondernemingsplan zien - het liefst met allerlei doelstellingen die overduidelijk gehaald gaan worden. Kun je dit als bedrijf nog niet voor de volle 100% aanbieden? Dan is een BKMB geschikt, omdat de Nederlandse overheid hier deels bij garant staat. Dat geeft de bank net wat meer zekerheid wanneer je bijvoorbeeld je lening niet terug kan betalen of wanneer er andere problemen zijn met het betalen.
Een ander krediet dat je aan kunt vragen als zzp’er is het microkrediet. Een microkrediet is speciaal bedoeld voor startende ondernemers; het is een lening van maximaal 50.000 euro die je in de groei van je bedrijf moet stoppen. Je kunt profiteren van zo’n krediet wanneer je net begint met ondernemen of wanneer je een ander bedrijf overneemt. Het voordeel van het afsluiten van een microkrediet is dat je vaak ook de mogelijkheid krijgt tot begeleiding en coaching aan het begin van je proces als ondernemer.
Met zo’n coach kun je eenvoudig sparren over wat je met je bedrijf wilt bereiken: hoe zet je verschillende soorten marketing in en hoe kun je jouw doelgroep het beste bereiken? De looptijd van zo’n microkrediet is 10 jaar; je hebt dus 10 jaar de tijd om je lening af te betalen. Er is wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het afsluiten van dit krediet. Zo moet je minstens 18 jaar zijn en moet je een duidelijk ondernemingsplan voor je bedrijf hebben.
Een iets minder drastische stap is om bij je bank een rekening-courantkrediet aan te vragen. Dat betekent dat je voor een onbepaalde of bepaalde tijd rood kunt staan. Het voordeel van rood kunnen staan, is dat je geen groot bedrag leent of ontzettend veel rente moet betalen. Natuurlijk moet je altijd wel een x bedrag betalen over het bedrag dat je rood staat. Hoeveel je rood mag staan, verschilt per bank. Dat geldt ook voor de hoogte van de rente. Let er hierbij wel op dat de rente in hoogte gewijzigd kan worden gedurende de periode die je rood kan staan.
Een ander voordeel aan rood staan, is dat je dit niet binnen een bepaalde tijd af moet betalen. Je moet er na verloop van tijd ‘gewoon’ voor zorgen dat je weer in het groen komt te staan. Bij het begin van je onderneming is dit dus een hele toegankelijke manier om van iets extra geld gebruik te kunnen maken. Op het moment dat je geld gaat verdienen, kun je het rood staan weer opheffen door terug in de plus te staan. Voor ondernemers is dit een van de veiligste manieren van geld ‘lenen’.
Vind je bovenstaande stappen om aan financiering voor je bedrijf te komen te spannend? Of is er iets anders waardoor je liever op een andere manier aan de slag gaat? Steeds meer ondernemers kiezen in dat geval voor crowdfunding, iets wat tot de coronacrisis al jaren alsmaar populairder werd. Crowdfunding is een manier van geld vergaren door de hulp van andere particulieren in te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen van vrienden, familie en kennissen maar ook van bedrijven die brood zien in jouw onderneming. Met een duidelijk ondernemingsplan én meerdere ‘beloningen’ kun je ook onbekenden winnen voor je bedrijf. Hierbij is de gunfactor van hoog belang; men moet immers wel iets in je onderneming zien.
Iedereen kan investeren in het geval van crowdfunding. Hierbij kun je het geld vragen als een soort lening, waarbij mensen het geld met rente terugkrijgen wanneer het bedrijf een succes is. Ook kun je deels kiezen voor sponsoren, waarbij particulieren investeren in jouw onderneming omdat ze er uiteindelijk zelf iets aan hebben of omdat ze het een goede toevoeging vinden aan de huidige arbeidsmarkt. Denk in alle gevallen goed na over een ondernemingsplan bij crowdfunding; men geeft immers niet voor niets zomaar geld aan een vreemde.