[ez-toc] “Zzp’ers gaan er in 2020 op vooruit maar minder dan de werknemer.” Dat was de boodschap van minister Wopke Hoekstra (minister van Financiën) op de derde dinsdag van september vorig jaar. In de miljoenennota stond te lezen dat de koopkracht van de zzp’ers met twee procent zal stijgen. Nu veel wetten, regels en belastingtarieven veranderd zijn per 1 januari is het goed om alvast de balans op te maken en alvast te bekijken hoeveel (lees: of) je er in 2020 als zzp’er op vooruit gaat. Pak je rekenmachine er maar bij.
De start van het nieuwe jaar is voor iedere ondernemer hét moment om een financiële calculatie te maken en op dit gebied even vooruit te kijken wat er te wachten staat. De afgelopen miljoenennota was veelbelovend voor zelfstandigen. Hoewel de regering van mening is dat de balans tussen werkenden en zelfstandigen evenwichtiger gemaakt moet worden, zou ook de zzp’er meer te besteden krijgen in 2020.
De behoefte van de regering om de verschillen tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen komt (deels) door de aanbevelingen die in het rapport te lezen waren die de OESO in april uitgebracht heeft. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband tussen 36 landen (waaronder Nederland) met als voornaamste doelstelling om het internationale sociaal en economisch beleid te bespreken, bestuderen en te coördineren. In april 2019 presenteerde de organisatie een ruim 300 pagina’s tellend rapport waarin een beeld werd geschetst over hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uit ziet. De beleidsaanbevelingen die in het rapport te lezen waren, hadden vooral betrekking op het grote verschil in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen.
Het kabinet heeft besloten om het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verlagen door de zelfstandigenaftrek omlaag te brengen. Hierdoor krijg je als zzp’er dus minder korting op je inkomstenbelasting. De aftrek daalt dit jaar met 250 euro naar 7030 euro. De verlaging van de zelfstandigenaftrek zal geleidelijk plaatsvinden. Er worden acht stappen gemaakt naar 5.000 euro in 2028.
Deze flinke financiële hap wordt gecompenseerd met een verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Dit zijn kortingen op je inkomstenbelasting waardoor je netto meer over zult houden. Door deze hogere kortingen zullen de meeste zzp’ers er toch op vooruit gaan, al benadrukt de regering dat dit uiteindelijk afhangt van iemands persoonlijke situatie.
De bovenstaande verandering zal uiteraard de meeste impact hebben op de financiële situatie van zzp’ers. Daarnaast zijn er een aantal andere veranderingen in wetten, regels en belastingtarieven die effect kunnen hebben op je inkomsten en uitgaven. Een overzicht:
Hoeveel je er met betrekking tot de koopkracht erop vooruit gaat (en of dit het geval is), is dus volledig situatie afhankelijk. In de praktijk is het weer een flinke rekensom, maar dat is iets wat net niet anders is dan voorgaande jaren.
Naast de bovenstaande wijzigingen, hangt er dit jaar nog ander nieuws in de lucht voor zzp’ers. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen is nog altijd een actueel dossier. Het kabinet verwacht deze zomer met een voorstel hierover te komen. Tot verontwaardiging van veel zzp vertegenwoordigende organisaties werden deze plannen gepresenteerd als onderdeel van het pensioenakkoord. De verwachting is dat er dit jaar een concrete invulling van de plannen wordt ontwikkeld.
Tot slot kunnen we in 2020 verdere ontwikkelingen verwachten met regels die betrekking hebben op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. In dit kader zal er waarschijnlijk een minimum uurtarief voor zzp’ers worden vastgesteld en een zelfstandigenverklaring worden ontwikkeld. Ook dit onderwerp wordt dus absoluut vervolgd.
Hou deze site dus in de gaten om de ontwikkelingen te volgen.
ZZPvergelijker houdt je op de hoogte van het laatste zzp nieuws!