Home
Blog
Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid
Home
Blog
Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero
0

[ez-toc]

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd, maar er wordt niet meer gereageerd en de betaling is ook niet voldoen. Na een tijdje ben je het beu en dan wil jij stappen ondernemen. Wat kun je dan doen? Je wil namelijk ook je klanten niet kwijt, maar ze moeten uiteraard wel betalen voor hetgeen wat jij voor hen hebt gedaan. Een optie zou kunnen zijn beslag leggen.

Actie ondernemen

Vaak heb je wel geduld, maar na een tijdje is het wel op. Je wil namelijk het geld hebben waar je recht op hebt. Steeds meer ZZP’ers en ondernemers kiezen voor beslaglegging omdat dit het incassomiddel is om te zorgen dat er ook echt betaald gaat worden. Je zal merken dat je debiteur ineens wel snel kan betalen. Als er sprake is van beslaglegging, dan wordt de druk direct opgevoerd. Het is vervelend als iemand je niet kan betalen of wil betalen, en zeker als ze niets laten horen. Vaak heb jij op allerlei mogelijke manieren contact gelegd en als er dan niet op wordt gereageerd, dan is het van belang dat jij zelf actie gaat ondernemen. Je hebt werkzaamheden verricht, dat heeft je tijd, geld en inspanning gekost en dat moet dan ook betaald worden.

Soorten beslaglegging

Om je een goed beeld te geven van de opties die er zijn, bespreken we de verschillende soorten van beslaglegging. Je kunt daarbij denken aan conservatoir beslag en executoriaal beslag. Bij de eerste vorm gaat het over het feit dat een incasso advocaat een verzoekschrift gaat opmaken en hij vraagt dan de rechter om alvast beslag te mogen leggen. Daarbij moet een voorzieningenrechter direct toestemming geven en dan worden er aanvullend beslagen gelegd. Op dit moment is dan ook het verhaal van je vordering veilig gesteld. Executoriaal beslag wil zeggen dat er beslag gelegd kan worden nadat een debiteur weigert te betalen na de uitspraak van de rechtbank. Als er dan niet binnen de afgesproken termijn betaald zal worden, dan kan de deurwaarder alsnog beslag leggen op bepaalde bezittingen.

Wanneer laat je beslag leggen?

Meestal kan er wel gekozen worden voor beslaglegging als je geld van iemand krijgt. Dit noemen we dan ook wel verhaalsbeslag. Als er spullen zijn geleend aan een ander dan kan er ook sprake zijn beslaglegging. Beslag leggen wordt vaak gedaan bij grotere bedragen vanaf 25000 euro. De reden dat het zo’n hoog bedrag is, is omdat de schuldenaar dan erg veel last heeft van het beslag. Meestal wordt er alsnog betaald of komen ze tot een schikking.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?