Book holder
Home
Blog
Hoe kies je als particulier of als zzp'er een energieleverancier?
Home
Blog
Hoe kies je als particulier of als zzp'er een energieleverancier?

Hoe kies je als particulier of als zzp'er een energieleverancier?

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Voor zowel jou als particulier als voor jou als ondernemer kan het goed zijn om af en toe eens verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Voor je het weet betaal je namelijk teveel, heb je een ongunstig contract of heb je geen groene stroom (terwijl je dat wel graag wil). Waar moet je op letten als je een nieuw energiecontract wil afsluiten?

 

Tarieven energiecontract

Als je voor het eerst een energiecontract gaat afsluiten, bijvoorbeeld voor een ander huis of voor een nieuwe bedrijfslocatie, is het wellicht wat lastiger om een vergelijking te maken. Je weet immers niet wat je verbruik zal zijn. Wel kan je een schatting maken en op basis daarvan verschillende aanbieders van energie met elkaar vergelijken. Het is een stuk makkelijker als je overweegt van energieleverancier te wisselen voor je huidige woning of voor het bedrijfspand waar je al langer in werkt. Neem je verbruik van het afgelopen jaar (of bijvoorbeeld het gemiddelde van de laatste jaren). Met behulp daarvan kan je een totale prijs berekenen, waarbij je ook kosten als vastrecht, transport en energiebelasting moet meenemen. Als particulier tel je ook de btw er bij op. Als zzp’er doe je dat niet, die verreken je immers met je aangifte omzetbelasting.

Actietarieven

Net als veel winkels en allerlei andere aanbieders, lokken ook energieleveranciers je af en toe met een aantrekkelijke aanbieding. We hoeven vast niet uit te leggen dat geen enkele actieprijs zo interessant is als je in je eerste reactie zou kunnen denken. Een reden is bijvoorbeeld dat een lager tarief maar tijdelijk geldt. Jouw vraag moet dan altijd zijn: hoeveel ga ik daarna betalen? Reken vervolgens uit wat je dan gemiddeld over de hele periode betaalt en of er nog haken en ogen aan het contract zitten. Hoe lang zit je er bijvoorbeeld aan vast? Blijft het tarief na die eerste, goedkopere maanden wel hetzelfde of gaat de prijs bij iedere stijging mee omhoog? Feit is dat elke aanbieding bedoeld is om jou als klant te lokken en je daarna vast te houden, met de hoop dat je niet meer overstapt.

Duurzaamheid

Hoe duurzaam is jouw huidige energieleverancier of degene die je op het oog hebt? Er zijn onderzoeken gedaan, waaruit blijkt welke energieleveranciers het groenste zijn. Met een eenvoudige zoekopdracht heb je ze waarschijnlijk snel gevonden.

Nederland heeft als doel om zich zoveel mogelijk te verduurzamen in de aankomende jaren. Dit is dan ook de reden dat elke zzp’er duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaamheid wordt immers sterk gestimuleerd omdat er bij het produceren van duurzame stroom minder tot geen CO2 uitstoot vrijkomt vergeleken met de productie van grijze stroom. Daarnaast wordt het landschap en de leefomgeving tijdens het inwinnen van duurzame stroom niet aangetast. Hierdoor is de zzp’er bewust bezig om een steentje aan klimaat- en milieuverbetering bij te dragen.

Contractvormen

Er zijn diverse contractvormen mogelijk bij de afname van energie. Het is aan te bevelen je daar ook in te verdiepen, het gaat immers om een keuze voor een langere periode. Bij een energiecontract voor onbepaalde tijd heb je geen vrijheid om tussentijds over te stappen. Het tarief (en de voorwaarden) moet dan wel erg interessant zijn als je overweegt hier aan mee te doen.

Er bestaan ook contracten voor bepaalde tijd, en wel in twee varianten: met vaste tarieven en met variabele tarieven. Kies je voor een vast tarief, dan profiteer je als de energieprijzen tussentijds stijgen. Je moet ’t wel leuk vinden om regelmatig te shoppen en eventueel weer voor een andere energieleverancier te kiezen. Bij een contract met variabele tarieven ben je min of meer overgeleverd aan de grillen van de leverancier. Als hij besluit tot een verhoging van zijn energieprijzen, dan kan jij niet zomaar van je contract af.

Tot slot is er een leuk alternatief als je wat meer op hebt met de beurs en met beleggingsproducten. Er bestaan ook contracten waarbij jouw tarief afhankelijk is van de fluctuaties van de energieprijzen op de beurs.

Contractduur

Behalve in contractvormen is er ook variatie in de contractduur. Uiteraard neem je hier altijd min of meer een gok mee. Zijn de tarieven al langere tijd erg laag, dan is het wachten op een prijsstijging en zou je kunnen kiezen voor een langere looptijd. Is er juist sprake van erg hoge tarieven? Dan lijkt het slim om je voor een zo kort mogelijke termijn vast te leggen, omdat de prijzen zeer waarschijnlijk gaan dalen. Maar het blijft altijd koffiedik kijken. Zo dachten we ooit lage hypotheekrentes te hebben, maar bleken ze nog flink te kunnen dalen.

Enkel of dubbeltarief

Check ook of je gewoon enkeltarief stroom betaalt of dat dubbeltarief ook mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld apparatuur of machines die je ’s nachts laat draaien? Dan betaal je op dat moment veel minder, omdat je gebruik maakt van een daltarief. Maak wel ook hiervoor een vergelijking met andere aanbieders, ook als ze alleen enkeltarief hebben. Je schiet namelijk weinig op met een laag nachttarief terwijl je overdag veel meer betaalt dan elders.

Collectieve afname

Waarom zou je individueel stroom, gas en water afnemen als je samen veel sterker staat? Er zijn allerlei initiatieven waar jij je als particulier of als zzp’er bij kunt aansluiten. Samen sta je altijd sterker, kan je meer eisen en heb je een sterkere positie. Voor een energieaanbieder is een collectief ook altijd een interessante klant. Met één contract kunnen ze immers in één keer een immens groot aantal nieuwe klanten krijgen. Daarnaast trekt een collectief contract continu nieuwe deelnemers aan.

Zonnepanelen voor de zaak

De meeste energieleveranciers bieden ook zonnepanelen, zowel voor zakelijk als voor privé gebruik.  Zakelijke zonnepanelen levert een enorme jaarlijkse besparing op de energiefactuur van de onderneming op. Zonnepanelen mogen alleen als zakelijk worden aangemerkt als de opgewekte energie voor minstens 10% zakelijk gebruikt wordt. Is dit niet het geval, dan mag de zzp’er de zonnepanelen alleen privé aanschaffen. De zzp’er mag in dit geval wel een specifiek bedrag voor de stroom die zakelijk is gebruikt aftrekken. Daarnaast zijn zakelijke zonnepaneeleigenaren btw plichtig en komen zonnepanelen voor zakelijk gebruik in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van maximaal 28% van de aanschaf. Verder mogen zzp’ers op zakelijke zonnepanelen afschrijven, mits er wel rekening wordt gehouden met de correctie van het bedrag van privé gebruikte stroom dat afgeschreven moet worden.

Het afnemen van zakelijke energie in tegenstelling tot een particulier abonnement brengt veel voordelen met zich mee. Bij het kiezen van een energieleverancier als zzp’er zijn er verschillende zaken van belang. Het afnemen van zakelijke energie is meestal voor een zzp’er zeker de moeite waard vanwege de vele financiële en fiscale voordelen. In principe kan worden vastgesteld dat het kiezen van een energieleverancier als zzp’er een geheel persoonsgebonden keuze is. De keuze hangt veelal af van de behoeften, wensen en voorkeuren van de zzp’er.

Veelgestelde vragen:

Wat heb ik nodig om een energieleverancier te kiezen als zzp’er?

Een energieleverancier kiezen is vrij eenvoudig. Het enige wat de zzp’er nodig heeft is een KvK-inschrijving (op het thuisadres). De werkplaats van de zzp’er moet dus ook een woonfunctie hebben om in aanmerking te komen voor een zakelijk energiecontract.

Waaruit bestaat de prijs van zakelijke energie voor een zzp’er?

Tot de prijs behoort niet alleen de kosten van stroom en/of gas, maar ook de verplichte btw, een abonnement van een meetbedrijf en bijvoorbeeld administratiekosten. Als je een energieleverancier gaat kiezen, check of dergelijke zaken al in de prijs zijn verwerkt.

Wanneer ben je een zzp’er in ogen van de energieleverancier?

Een zzp’er heeft een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère. Daarnaast dient de gasaansluiting kleiner te zijn dan 40m3 per uur. Als de zzp’er meer verbruikt dan de bovenstaande waarden gaat het niet om een zzp’er maar een grootverbruiker.

Wat is de beste contractduur bij het kiezen van een energieleverancier als zzp’er?

Dit is afhankelijk van de behoeften en voorkeuren en de ontwikkeling van de energieprijzen. Hoe korter het contract, des te lager de prijs mocht de marktprijs verlagen. Bij lange duur is de zzp’er voor lange tijd klaar.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?