Nederland kent steeds meer zzp’ers. Uit nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door Boekhouder.nl, blijkt dat bijna een kwart van de nieuwe zelfstandig ondernemers net van school komt. Het aantal zzp’ers onder de 25 jaar is in vijf jaar tijd dan ook met meer dan de helft toegenomen. Boekhouder.nlwaarschuwt voor onderschatting van het ondernemerschap. “Niet voor niets gaan veel zzp’ers na een paar jaar toch weer naar school.”
In 2018 was nog 15,6 procent van de startende zzp’ers daarvoor schoolgaand of student, in 2022 is dit opgelopen tot ruim 23 procent. In totaal is het aantal Nederlanders dat direct uit de schoolbanken startte met zzp'en in vijf jaar tijd zelfs verdubbeld, van 36 duizend in 2018 naar ruim 73 duizend in 2022. Het totaal aantal zzp’ers nam in die periode met ‘slechts’ een derde toe. Dat duidt erop dat het zelfstandig ondernemerschap vooral onder jongeren in de lift zit.
De stijging van jonge zzp’ers wordt volgens Boekhouder.nl mede gedreven door toegankelijke vormen van online ondernemen. Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal zzp’ers met een webshop in vijf jaar tijd is gestegen van 10,6 duizend in 2018 naar 17,5 duizend in 2023. Veel jongeren maken daarbij gebruik van dropshipping, waarbij ze zelf geen voorraad hoeven op te slaan en ook de verzending uit handen wordt genomen.
Daarnaast bieden veel jongeren hun diensten als zzp’er aan op freelanceplatformen. Uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl bleek dat bijna één op de acht zzp’ers hier grotendeels of zelfs volledig afhankelijk van is. Dergelijke platformen maken het vinden van werk eenvoudig, maar brengen uitdagingen zoals lage tarieven en onzekere inkomsten met zich mee. Bovendien is het de vraag of jongeren die zich op dit soort platformen inschrijven zich bewust zijn van de plichten die horen bij het ondernemerschap, zoals het doen van btw- en inkomstenbelastingaangifte en het bijhouden van een administratie.
In de praktijk blijkt het ondernemerschap voor velen dan ook van korte duur: de helft stopt binnen vijf jaar. Opmerkelijk is daarbij dat bijna één op de acht weer terug de schoolbanken in gaat. In 2018 was dit nog één op de 18. "Veel jongeren denken dat zzp'en een manier is om snel veel geld te verdienen", stellen de onderzoekers van Boekhouder.nl. "In de praktijk valt dit vaak tegen als ze niet goed voorbereid zijn. De bijbehorende verantwoordelijkheden en onzekerheden worden onderschat, wat verklaart waarom velen uiteindelijk toch weer een studie oppakken."