Book holder
Home
Blog
Nieuwe ZZP-Wet in de Maak: Wat Moet je Weten?
Home
Blog
Nieuwe ZZP-Wet in de Maak: Wat Moet je Weten?

Nieuwe ZZP-Wet in de Maak: Wat Moet je Weten?

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 07 oktober 2023
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 07 oktober 2023

De afgelopen jaren is er heel wat discussie geweest rondom de definitie van een zzp'er en de criteria waarmee iemand als zelfstandige kan worden aangemerkt.

article-hero

Goed nieuws voor zelfstandige ondernemers: er wordt eindelijk duidelijkheid geschapen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken heeft een nieuw wetsvoorstel rondom zzp'ers geïntroduceerd, waarin voor het eerst criteria voor ondernemerschap zijn vastgelegd.
 

Wat zijn de Belangrijkste Punten van de Nieuwe Wet?
 

  1. Lage Tarieven: Er komt een rechtsvermoeden van werknemerschap bij lage zzp-tarieven, specifiek voor tarieven onder de €32 per uur. Dit houdt in dat bij zulke tarieven de aanname zal zijn dat er sprake is van een werknemersrelatie.
  2. Duidelijker Schema: Minister Van Gennip introduceerde een vereenvoudigd schema om te bepalen of een opdracht onder een zzp-contract valt of dat het een werknemersrelatie is. Dit nieuwe schema is ontworpen om helderheid en eenvoud te bieden aan zowel opdrachtgevers als zelfstandigen.
  3. Criteria voor Ondernemerschap: Voor het eerst zijn er specifieke criteria voor ondernemerschap in de wet opgenomen. Dit is een belangrijke toevoeging die naar voren kwam na gesprekken met zzp'ers en zzp-organisaties.
     

Hoe Werkt het Schema? Bij het aannemen van een klus, wordt eerst gekeken naar twee hoofdelementen:

  • A) Werkinhoudelijke aansturing
  • B) Inbedding in de organisatie

Als beide niet van toepassing zijn, is de persoon per definitie een zelfstandige. Mocht één van beide wel spelen, dan komt element C in beeld: eigen rekening en risico. Als C zwaarder weegt dan A en B, dan is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Maar als A en B zwaarder wegen dan C, dan wel.
 

Wat Betekent Dit Voor ZZP'ers? Het nieuwe wetsvoorstel brengt duidelijkheid en zekerheid voor zelfstandigen, met name voor diegenen die eerder in een grijs gebied vielen. Zo hebben zowel schijnzelfstandigen als echte zelfstandigen baat bij de duidelijke criteria.

Ondanks de voorgestelde helderheid verwacht de minister dat er nog steeds discussie zal zijn over dit wetsvoorstel. Via een internetconsultatie krijgen betrokkenen de kans om hun feedback te geven, wat uiteindelijk moet leiden tot een robuust en doordacht wetsvoorstel voor de Kamer.

Conclusie Het nieuwe wetsvoorstel rondom zzp'ers is een stap voorwaarts naar duidelijkheid in de sector. Hoewel er altijd nuances zullen blijven, biedt deze wet zzp'ers meer zekerheid en richtlijnen om te opereren binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. We raden alle zzp'ers aan om zich goed in te lezen in deze nieuwe wet en waar nodig hun werkwijze aan te passen.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?