Beste Zakelijke Rekening ZZP
Als zzp’er is het vaak ontzettend belangrijk om een zakelijke bankrekening te hebben. Een zakelijke bankrekening heeft namelijk veel voordelen voor ondernemers. Sterker nog, als het aantal transacties toeneemt kan je bijna niet meer zonder. Wanneer je een zakelijke rekening hebt, heb je bij veel banken ook direct een zakelijke bankpas, wat ervoor zorgt dat je eigenlijk voor al je zakelijke betalingen gebruik kan maken van je aparte rekening. In dit artikel beschrijven we een aantal belangrijke aandachtspunten voor jou als startende zzp’er.
Ken je de aandachtspunten al en wil je direct de verschillende zakelijke rekeningen vergelijken en een rekening openen? Bekijk dan onze zakelijke vergelijker.
Iedereen heeft vrijwel vanzelfsprekend wel een privérekening. Het is immers zo dat je je privérekening gebruikt voor al je privézaken, maar net zo vanzelfsprekend zou het moeten zijn dat je een zakelijke rekening hebt om dit zo goed mogelijk te scheiden. Zo kun je betalingen van klanten op je zakelijke rekening ontvangen en al je zakelijke betalingen die met je bedrijf te maken hebben betalen via dezelfde zakelijke rekening. Juridisch gezien, of vanuit de Belastingdienst wordt het niet als verplicht aangemerkt, maar wordt er wel een deugdelijke administratie van je verwacht. Hier zal overzicht in je zakelijke banktransacties je enorm bij helpen, daar kom je snel genoeg achter. Wanneer je als zzp’er over een zakelijke bankrekening beschikt kun je dus al je betalingen via deze bank doen en heb je ook een zakelijk overzicht voor je boekhouding. Verder kun je jezelf eens in de zo veel tijd op je privérekening uitbetalen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk kunt weten welke bedragen van je bedrijf zijn en welke bedragen je voor jezelf hebt om je privé-aankopen van te doen.
Naast het uitbetalen van het eigen salaris zijn er veel verschillende manieren waarop zzp’ers een duidelijke onderscheiding kunnen maken tussen een privé rekening en een zakelijke rekening. Ten eerste is het essentieel om alle zakelijke aankopen van de onderneming via een zakelijke rekening te doen. Spaar daarnaast zowel op de privé rekening als op de zakelijke rekening zodat je een beter inzicht hebt tot je spaargeld, vermijd het betalen van cash geld en bouw een pensioen op de privé rekening op. Verder kan ook het inschakelen van een goed online boekhoudprogramma verstandig zijn of het aanvragen van een zakelijke creditcard voor zakelijke transacties.
Veel klanten vinden het tegenwoordig prettig om niet elke betaling te hoeven doen door middel van een overschrijving. Klanten vragen steeds vaker om een betaalverzoek. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van het wel bekende "Tikkie betaalverzoekje", maar ook andere banken faciliteren deze dienstverlening tegenwoordig. Wanneer je een zakelijke bankrekening hebt met daarbij de internetbankieren app op je telefoon kun je op ieder moment betaalverzoekjes sturen en ontvangen. Zodra een klant vraagt om een betaalverzoek kun je deze verzenden en komt de betaling snel een eenvoudig binnen. Je kunt je zakelijke bankrekening verbinden met de Tikkie app, maar je kunt bij de meeste banken ook in de internetbankieren app zelf een betaalverzoek aanmaken en deze verzenden. Bij bv. Tikkie kan je in de portal ook een overzicht vinden van al je zakelijke betalingen en ontvangsten. Verder blijkt dat veel bedrijven via de traditionele factuur en overschrijving vaak maar eens per maand alle betalingen uitvoeren en je daardoor soms lang op je betaling moet wachten. De betaling van een betaalverzoek wordt in veel gevallen een stuk sneller voldaan. Maak hierover natuurlijk wel goede afspraken met je opdrachtgevers.
Wanneer je net je zakelijke bankrekening start komen er vaak startersvoordelen bij kijken voor jou als zzp’er. Soms is dit omdat je net een nieuwe rekening opent, maar vaak geldt dit ook echt voor net startende ondernemers. Dan geldt het voordeel alleen als je pas net bent ingeschreven bij de KvK. Deze voordelen houden in dat je binnen de eerste periode van je zakelijke bankrekening of onderneming korting krijgt van de bank. Zo kunnen de kosten van je zakelijke bankrekening een stuk lager zijn dan gebruikelijk en krijg je in veel gevallen ook nog eens korting op transacties. Als zzp’er kun je dagelijks met meerdere transacties te maken hebben en zul je vaak bedragen moeten overmaken, dus een korting hierbij is mooi meegenomen. Bij enkele banken betaal je in het eerste jaar zelfs maandelijks helemaal geen kosten voor het hebben van een zakelijke bankrekening. Daarna zul je maandelijks een vast bedrag moeten betalen. Als je pas zzp’er bent en dus nog geen vast inkomen hebt is het fijn je uitgaven ook laag te houden. Daarom is het vaak een groot voordeel dat er voor je zakelijke bankrekening niet al te hoge kosten om de hoek komen kijken.
Om in aanmerking te kunnen komen voor startersvoordelen moet de zzp’er zich aan bepaalde voorwaarden houden. Deze voorwaarden variëren afhankelijk van waar de zakelijke rekening afgesloten wordt. Zo dient de onderneming van de zzp’er niet langer dan 12 maanden ingeschreven te staan bij de KvK en moet het gaan om de allereerste zakelijke rekening van de ondernemer bij de desbetreffende bank. Verder is het nog belangrijk dat er geen sprake is van een franchise organisatie, een holding, een vereniging of een stichting. Tenslotte dient een zzp’er die in aanmerking voor startersvoordelen wil komen genieten van een minimale jaarlijkse omzet van €2.5 miljoen. Zzp’ers die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen komen bij de meeste banken niet in aanmerking voor startersvoordelen, maar kunnen wel direct overgaan tot het openen van een zakelijke rekening.
Niet direct gerelateerd aan je rekening, maar je krijgt als je een zakelijke bankrekening hebt als ondernemer ook toegang tot zakelijke producten die dezelfde bank aanbiedt. Als je meerdere producten afneemt bij een bank, ontvang je regelmatig korting op de dienstverlening. Zo kun je denken aan verzekeringen, boekhoudpakketten of financiering. Natuurlijk is dit niet het belangrijkste dat er is, maar je zult al snel ervaren dat er veel op je afkomt als starter. Daarom kan het soms prettig zijn om verschillende diensten onder één dak te hebben.
Zoals je leest zijn er diverse zaken om rekening mee te houden bij het openen van een zakelijke rekening. Kosten, voordelen, overige producten, kwaliteit van de bank, wel of geen betaalpas enzovoort. Je te openen zakelijke rekening vergelijken en goed oriënteren wordt aanbevolen. Zo kun je kijken bij welke bank je zelf als ondernemer het voordeligst uitkomt, of welke het beste past bij je wensen.
Bekijk daarom direct het overzicht via deze link.
Het aanvragen van een creditcard en een betaalautomaat kan verstandig zijn voor startende zzp’ers. De meeste banken bieden aantrekkelijke zakelijke creditcards. De aanschaf van een betaalautomaat ligt wat aan de dure kant. Het kan dus lonen om eerst rond te zoeken welke aanbieders een actie hebben waardoor je een betaalautomaat met korting kunt kopen. Veel zzp’ers kiezen er ook voor om een betaalautomaat te huren.
Veelgestelde vragen:
Zzp’ers moeten goed letten op de kosten van het openen van een zakelijke rekening, de voor- en nadelen overwegen, de overige producten, de klantenservice, de kwaliteit van de bank en de mate van professionaliteit.
Een zzp’er die pas een nieuw bedrijf gaat starten moet ten eerste op zoek gaan naar een geschikte bank om een zakelijke rekening te openen. Vergelijk dan ook eerst meerdere zakelijke rekeningen.
Naast een zakelijke rekening is het slim om alle bancaire diensten onder één dak te hebben. Hoe meer producten er bij één bank wordt afgenomen, hoe hoger de korting en het is ook nog praktischer.
Als zzp’er is het verstandig om de perfecte balans te vinden tussen zakelijk en privé. Ga na wat de mogelijkheden zijn voor het openen van een zakelijke rekening voor starters.