[ez-toc] Een pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer en benieuwd hoe je dat het best kunt aanpakken? De beste tip is om er op tijd mee te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een aantrekkelijk rendement te maken en een mooi kapitaal bij elkaar te brengen. Je kunt zelf pensioen opbouwen als zzp'er. Daarvoor heb je minimaal 6 verschillende mogelijkheden. Het is een aanvulling op de AOW die er voor alle Nederlanders is, zowel voor werkenden, niet-werkenden als zelfstandigen zoals jij.
Tip: sommige pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om jouw werknemerspensioen van een eerdere werkgever nog even door te zetten. Je kunt dan gebruik maken van een collectief pensioen, waardoor je de risico’s deelt met alle andere deelnemers. Kijk wel goed of jouw oude werkgever een goede pensioenregeling heeft.
Je kunt als zzp'er pensioen opbouwen met een aantal verschillende mogelijkheden:
Volgens cijfers van het CBS heeft ruim 1 op de 4 zzp’ers in Nederland nog geen pensioen geregeld. Dit blijkt niet verstandig te zijn, zzp’ers zijn immers zelf verantwoordelijk voor het regelen van een pensioen. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd zal de zzp’er alleen de AOW ontvangen als een aanvullend pensioen niet wordt geregeld. De AOW-leeftijd varieert per situatie en zzp’er maar is ergens tussen de 60 en 72 jaar. Deze uitkering loopt tot aan het overlijden van de klant. Mensen die in Nederland hebben gewoond en/of gewerkt ontvangen de AOW van de Rijksoverheid. De Algemene Ouderdomswet ontvangt iedereen maandelijks vanaf er wordt gestopt met werken. Een zzp’er is niet in loondienst, en bouwt dus geen pensioen op via een werkgever. Het is dan ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met het opbouwen van een pensioen. De AOW kan immers slechts als een basisinkomen worden beschouwd.
‘Lijfrente’ is de officiële term voor een periodieke uitkering die je ontvangt vanaf een vooraf afgesproken moment. Je sluit als zzp'er een lijfrenteverzekering af, zodat je daarmee bij het bereiken van de pensioenleeftijd een pensioen aan kunt kopen.
De lijfrente keert je periodiek een bedrag uit, net als een pensioen zoals je dat via een werkgever kunt opbouwen. Als zzp'er kun je zowel periodiek als eenmalig premie inleggen, waarmee je een pensioen aan kunt kopen.
Tip: premies die je als zzp'er betaalt om een pensioen op te bouwen mag je aftrekken in box 1 tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt geen belasting over de premie die je inlegt. Houd er rekening mee dat je wel inkomstenbelasting betaalt over de uitkeringen die je krijgt tijdens je pensioen
Een pensioen opbouwen via banksparen? Het is een alternatief voor een lijfrente. Je kiest voor een geblokkeerde spaarrekening in plaats van een verzekeringspolis.
De geblokkeerde rekening gebruik je om jouw pensioen aan te vullen. Je bepaalt zelf hoeveel je spaart, op welke momenten en wanneer je het spaargeld wilt opnemen. Houd er wel rekening mee dat je het spaargeld pas bij het bereiken van de pensioenleeftijd kunt opnemen. Doe je dat eerder? Dan vervallen belangrijke fiscale voordelen.
Banksparen biedt je net als premie voor een lijfrente de kans om de inlegde bedragen af te trekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Bovendien betaal je geen vermogensbelasting over het gespaarde kapitaal, zoals je dat over spaargeld op een normale spaarrekening wel betaalt.
Let op: controleer aan wie de bank het geld uitkeert als jij komt te overlijden. Standaard gebeurt dat aan jouw nabestaanden.
Wel pensioen opbouwen, maar geen behoefte aan een geblokkeerde spaarrekening of een lijfrente? Je kunt geld opzij zetten op een spaarrekening of in een spaardeposito. Houd er rekening mee dat je vermogensbelasting betaalt in box 3. De belasting die je betaalt gaan ten koste van de spaarrente die je ontvangt, waardoor je minder snel vermogen opbouwt.
Het voordeel is dat je gespaarde bedragen ook voor de pensioenleeftijd weer op kunt nemen, al gaan die bedragen dan ten koste van de hoogte van je pensioen.
Wil je zelf pensioen opbouwen als zzp'er en vind je de spaarrente te laag? Je kunt ervoor kiezen om de bedragen die je inlegt te beleggen. Banken en andere financiële instellingen hebben beleggingsproducten beschikbaar, speciaal voor het pensioen.
Beleggen voor je pensioen kan op een aantal verschillende manieren. Je kunt geld inleggen op een rekening voor banksparen, waarmee je vervolgens belegt. Dat kan bijvoorbeeld in aandelenfondsen. Als alternatief kun je beleggen in vastgoed of in andere beleggingsobjecten. Je bepaalt op die manier zelf hoeveel risico je wilt lopen en welke spreiding je aanbrengt.
Let op: beleggen is financieel complex en risicovol. Laat je hierover altijd goed adviseren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je het risico het best kunt afbouwen naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt. Daarmee voorkom je dat een opgebouwd kapitaal ineens kan verdampen, waardoor er weinig pensioen overblijft.
Heb je een eigen huis met een hypotheek? Je kunt als zzp'er pensioen opbouwen door extra af te lossen op die hypotheek. Je bouwt daarmee vermogen op, dat je kunt gebruiken op het moment dat je met pensioen gaat.
Je betaalt geen vermogensbelasting en de maandlasten voor jouw woning dalen. Aan de andere kant bouw je het vermogen op in stenen, waardoor je daar niet zomaar bij kunt. Je zal jouw huis moeten verkopen als je met pensioen gaat, om er gebruik van te kunnen maken. In sommige gevallen kun je bij het bereiken van de pensioenleeftijd een (kleine) nieuwe hypotheek nemen, waarmee je (een deel van) het geld vrij kunt maken.
Je kunt op verschillende manieren beleggen om pensioen op te bouwen, waaronder in crowdfunding. Je kunt bijvoorbeeld investeren in bedrijfsleningen, waarover je 5 tot 9 procent rendement per jaar ontvangt. Dat is een relatief hoog rendement, maar houd er rekening mee dat ook dit niet zonder risico is.
Het is net als bij andere vormen van beleggen belangrijk om je goed te laten adviseren over de risico’s en mogelijke opbrengsten. Houd er bovendien rekening mee dat beleggen in crowdfunding voor de meesten niet meer is dan een extraatje. De risico’s zijn relatief groot, waardoor het niet verstandig is om hier je volledige pensioen van af te laten hangen.
Het is cruciaal om een keuze te maken die passend is met de situatie van de zzp’er. Niet elke ondernemer beschikt over een ruim budget om maandelijks geld opzij te kunnen zetten voor een pensioen, en de ene zzp’er heeft meer pensioen nodig dan de ander. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor zzp’ers om een pensioen op te kunnen bouwen zonder dat het noodzakelijk is om in loondienst te treden. De verstandigste keuze is om eerst te spreken met een adviseur. Door eerst professioneel advies op te zoeken bij een adviseur kan een zzp’er de juiste keuze maken. Elke situatie is immers anders en elke zzp’er heeft andere wensen, voorkeuren en behoeften. De zzp’er is helemaal zelf verantwoordelijk voor het regelen van een goed pensioen wanneer de tijd daarvoor aangebroken is. De juiste keuze maken op het juiste moment is dan ook essentieel.
Veelgestelde vragen:
Een zzp’er die bezig is met het opbouwen van een pensioen blijft dat pensioen voor altijd behouden. Dit is wettelijk zo geregeld, ook al mocht het bedrijf van de zzp’er failliet gaan in de toekomst.
Een zzp’er in Nederland stopt bij het bereiken van de AOW-leeftijd officieel met het betalen van de maandelijkse premie. Vanaf dat moment tot aan het overlijden ontvangt de zzp’er pensioen. Eerder uitkeren of het uitstellen van de uitkering is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.
De AOW-opbouw is niet salarisafhankelijk, maar afhankelijk van andere factoren. Zo wordt er gekeken naar het aantal jaar dat de zzp’er in Nederland heeft gewoond en gewerkt. Ook de persoonlijke situatie en de burgerlijke staat is van belang.
Dit is geheel persoonsgebonden aangezien elke zzp’er een andere levensstijl en situatie heeft. De ene zzp’er heeft meer geld nodig, de ander wil eerder stoppen met werken terwijl een andere zzp’er eerder begint met een pensioen opbouwen.
Benieuwd naar de mogelijkheden om pensioen op te bouwen? Je kunt het pensioen vergelijken en bijvoorbeeld ontdekken hoeveel je moet sparen om tot een goed pensioen te kunnen komen. En vind je het zelf lastig om alles op een rij te zetten? Pensioenadviseurs vertellen je er graag meer over.