Home
Blog
Rechtsvorm kiezen: test wat de beste keuze is
Home
Blog
Rechtsvorm kiezen: test wat de beste keuze is

Rechtsvorm kiezen: test wat de beste keuze is

Gewijzigd, 21 februari 2022
Gewijzigd, 21 februari 2022
article-hero

[ez-toc] Een rechtsvorm kiezen? Met een test maak je het jezelf iets makkelijker. Ontdek aan de hand van vier vragen wat jouw plannen zijn met je onderneming, zodat je daar de juiste rechtsvorm bij kunt kiezen.

 

Je hebt als zzp'er de keuze uit 5 verschillende rechtsvormen. Er zijn er meer, maar we hebben in dat overzicht de meest relevante voor je op een rij gezet.

We snappen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken, bijvoorbeeld als je al twijfelt over een bestaan als zzp'er of met een eenmanszaak. Met een test kom je er makkelijker achter wat jij belangrijk vindt en hoe je de toekomst voor je ziet.

Beantwoord vier vragen over de toekomstplannen die je hebt, bijvoorbeeld over het aantal uren dat je aan de onderneming wilt gaan werken. Schat in wat de winst per jaar zal zijn en houd rekening met jouw aansprakelijkheid in privé. Tenslotte is het belangrijk om vast te stellen of je al nadenkt over investeerders of andere deelnemers, naast jezelf als oprichter en eigenaar van het bedrijf.

De verschillende soorten rechtsvormen

Het kiezen van een geschikte rechtsvorm is iets wat elke ondernemer die een bedrijf gaat starten al in een vroeg stadium moet weten. Al voordat de ondernemer zich gaat inschrijven in de Kamer van Koophandel moet de juridische vorm van het bedrijf bekend zijn. Er zijn verschillende soorten rechtsvormen voor ondernemers, waaronder de meest gangbare:

  • Eenmanszaak
  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Vennootschap Onder Firma (VOF)
  • Commanditaire Vennootschap (CV)
  • Naamloze Vennootschap (NV)
  • Maatschap
  • Vereniging
  • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
  • Stichting

Plannen: rechtsvorm kiezen met een test

Een rechtsvorm kiezen met een test? We zetten vier vragen voor je op een rij:

  • Hoeveel uren denk je te besteden aan je onderneming?
  • Wat is de winst per jaar die je verwacht?
  • Hoe belangrijk vind je het om privé aansprakelijkheid te voorkomen?
  • Zoek je naar investeerders of naar andere deelnemers in de onderneming?

Het zijn vier belangrijke vragen, aan de hand waarvan we je helpen de keuze iets makkelijker te maken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om vast te stellen of je activiteiten gaat verrichten met als doel om winst te maken. Is dat het niet het geval? Dan zijn een eenmanszaak, VOF of BV niet zo goed geschikt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter gebruik maken van een coöperatie met leden.

Tip: heb je al een eenmanszaak of VOF? Het is vaak makkelijker om daar gebruik van te blijven maken. En bovendien is dat geen probleem als je personeel wilt aannemen. Redenen om de eenmanszaak om te zetten naar een BV kunnen zijn dat je fiscaal een andere rechtsvorm zoekt of dat je de aansprakelijkheid in privé wilt beperken.

Aantal uren en eventuele eenmanszaak of VOF

Zowel wanneer je een eenmanszaak, een VOF, BV of andere rechtsvorm wilt oprichten is het de moeite waard om in te schatten hoeveel uren je daar per jaar aan zal gaan werken. Indien je jaarlijks meer dan 1.225 uur aan de onderneming besteedt kun je met een eenmanszaak of VOF in aanmerking komen voor een aantal fiscale voordelen.

Je kunt bij de KvK een rechtsvorm kiezen. Een eenmanszaak levert je zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling op, als je voldoet aan het gestelde urencriterium door de Belastingdienst. En ben je starter? Je kunt maximaal 3x gebruik maken van de startersaftrek, die daar nog eens bovenop komt.

Denk je minder dan 1.225 uur per jaar in de onderneming te gaan werken? Dan kom je met een eenmanszaak niet in aanmerking voor de fiscale voordelen. Het is dus niet nodig om dit mee te nemen in je overweging, bijvoorbeeld ten opzichte van een BV.

Winst per jaar

Denk vervolgens na over de winst per jaar die je verwacht. Met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting, zoals je dat ook in loondienst zou doen. Tot een inkomen van circa 100.000 tot 150.000 euro per jaar zorgen de aftrekposten voor een fiscaal voordelige keuze. Boven dat bedrag is de BV vaak fiscaal voordeliger.

Met een BV betaal je als bedrijf vennootschapsbelasting. En keer je dividend uit aan jezelf of aan andere aandeelhouders? Jij betaalt daar net als zij dividendbelasting over. Verder betaal je over het inkomen dat je jezelf uitkeert inkomstenbelasting. Je dient minimaal 45.000 euro per jaar aan salaris uit te keren, maar bent verder vrij in het bepalen van dit bedrag.

Doorgaans is een eenmanszaak tot een winst van 100.000 tot 150.000 euro de fiscaal voordeligste keuze. Vanaf dergelijke winsten wordt een BV fiscaal aantrekkelijker, waardoor het vanaf dat moment de moeite waard is om dit te overwegen.

Privé aansprakelijkheid

Los van de fiscale voor- en nadelen van de rechtsvorm die je kiest is het verstandig om na te denken over de aansprakelijkheid. Met een eenmansaak ben je privé hoofdelijk aansprakelijk, voor schulden van de onderneming. Dat betekent in het ergste geval dat schuldeisers zich kunnen richten op jouw bedrijfsvermogen en vervolgens je koophuis en andere privé bezittingen. Houd er bovendien rekening mee dat dit geldt voor zowel een eenmanszaak en een VOF. Bij die laatste maakt het niet uit wie van de vennoten de zakelijke schulden gemaakt heeft.

Met een BV ben je niet privé hoofdelijk aansprakelijk, omdat de onderneming een eigen rechtspersoon is. Je bent slechts privé aansprakelijk voor jouw inbreng in het bedrijf. Enige uitzondering is eventueel wanbeleid. Als dat kan worden aangetoond ben je wel degelijk privé aansprakelijk voor schulden die je zakelijk maakt.

Tip: heb je een eenmanszaak of VOF en wil je trouwen? Denk dan na over huwelijkse voorwaarden, om de gevolgen van een faillissement goed te kunnen regelen.

Investeerders en andere deelnemers

Als je een rechtsvorm kiezen-test maakt is het tenslotte verstandig om na te denken over eventuele investeerders. Ben je van plan om die aan te trekken? Het eigendom van een BV is verdeeld met aandelen, waardoor je een investeerder een aandeel kunt geven. Dat is met een eenmanszaak of VOF niet mogelijk. Een eenmanszaak heeft altijd één eigenaar, van een VOF blijven de vennoten altijd de enige eigenaren.

Indien je met meerdere deelnemers een bedrijf wilt oprichten kun je daarom geen gebruik van een eenmanszaak. Een VOF, maatschap, coöperatie of een BV is dan wel geschikt. Vergelijk de fiscale voor- en nadelen, net als het verschil in aansprakelijkheid. Dat helpt je om een goede keuze te maken en een bedrijf op te richten in de rechtsvorm die het best aansluit bij je wensen en situatie.

‘Een geschikte rechtsvorm kiezen’

Het kiezen van de juiste rechtsvorm bij het starten van een onderneming is niet altijd een eenvoudige keuze. Je moet nagaan of je met anderen wilt werken of liever zelfstandig te werk gaat, je moet bepalen in hoeverre je aansprakelijk wilt zijn en nog veel meer. Zo zijn er voor elke rechtsvorm allerlei voordelen, nadelen en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. In Nederland zijn de populairste keuzes voor een startende ondernemers een eenmanszaak, een VOF of een BV. Begin daarnaast op tijd met het nadenken over de beste structuur zodat je al in een vroeg stadium weet wat de bedoeling gaat zijn gedurende de eerste paar maanden van het bedrijf. Betrek verder mensen die beschikken over de juiste expertise als je met anderen gaat samenwerken en baseer je besluit uiteindelijk niet alleen op de belastingvoordelen. Kijk vooral ook naar de risico’s, de financiële mogelijkheden, wie geld gaat investeren en het verdelen van de zeggenschap. Zet alle plus- en alle minpunten op een rij voordat je een beslissing maakt.

Mocht je nog steeds twijfelen bij het kiezen van een geschikte rechtsvorm? Dan is het inwinnen van professioneel advies een slim idee. Door een specialist in te huren krijg je ene beter beeld van de situatie, wat het makkelijker maakt om een goede rechtsvorm te kiezen.

Veelgestelde vragen:

Welke rechtsvorm moet een ondernemer kiezen bij het starten van een bedrijf samen met anderen?

Een ondernemer die een bedrijf gaat starten met meerdere personen kan, behalve een eenmanszaak, alle rechtsvormen kiezen. De meest populaire opties zijn de BV of de VOF, maar anderen kiezen ook voor bijvoorbeeld een NV.

Welke rechtsvorm moet een ondernemer kiezen als deze niet privé aansprakelijk wil zijn?

Een ondernemer die niet aansprakelijk wil zijn met zowel het zakelijk als het privévermogen, maar dus liever wilt ondernemer zonder rechtspersoonlijkheid kan beter kiezen voor het starten van een eenmanszaak, een VOF, een CV of een maatschap.

Als een ondernemer alleen gaat starten, welke rechtsvorm is het meest ideaal?

Overweegt een ondernemer om alleen een bedrijf op te richten, dan is de verstandigste keuze om te kiezen voor een eenmanszaak of een BV. Een eenmanszaak is de slimste optie vanwege de belastingvoordelen zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Wat is de beste rechtsvorm voor ondernemers die een vrij beroep uitoefenen?

Ondernemers met een vrij beroep starten meestal een maatschap. Hierbij geldt dat elke zzp’er die deel uitmaakt van de maatschap gezamenlijk eigenaar is. Als deze zzp’ers liever een gemeenschappelijk bedrijf willen oprichten zou een VOF de beste rechtsvorm zijn.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?