[ez-toc]
Starten als zzp'er en benieuwd waar je aan moet denken? Een bedrijf bouw je niet in één dag en met een paar handige tips zie jij geen belangrijke zaken over het hoofd. Er komt veel op je af, daarom zetten wij voor je op een rij waar je het best even aandacht aan kunt besteden.
Tip: wil je als zzp'er beginnen vanuit een uitkering, of specifiek in de zorg, of in de bouw? Gebruik dan onze aanvullende tips, bovenop de algemene adviezen hieronder.
Je kunt als zzp'er starten door in ieder geval rekening te houden met de volgende zaken:
Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je grootse plannen hebt als zzp'er, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En bovendien is fouten maken menselijk, waardoor het ook jou kan overkomen.
Zodra je gaat starten als zzp'er is het verstandig om goed te kijken naar de belangrijke verzekeringen. Om je daar geen zorgen over te hoeven maken, of om vast te stellen dat jij het zonder kunt. Zorg er in ieder geval voor dat je er goed naar kijkt en richt je dan bijvoorbeeld op de:
Met name de arbeidsongeschiktheidsverzekering is een dure verzekering. Bovendien is de verzekering niet verplicht, waardoor je ervoor kunt kiezen om die niet af te sluiten. Zorg er wel voor dat je de mogelijkheid goed bekijkt en in dat geval op een andere manier voor een financiële buffer zorgt. Voorkom dat je door een ongeluk in de problemen kunt komen, omdat je geen maatregelen hebt genomen.
Let op: verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen verzekeringen in privé en zakelijke dekkingen. Kijk daarom ook goed naar de inboedelverzekering als je vanuit huis werkt, net als je zorgverzekering of rechtsbijstandsverzekering.
Heb je een ondernemingsplan geschreven zodat je kunt starten als zzp'er? Daarmee heb je waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen, dat je helpt om focus te houden. En schreef je geen uitgewerkt plan? Wellicht weet je in je hoofd precies waar je uiteindelijk naartoe wilt.
Stel op hoofdlijnen vast wat je wilt doen, wat je daarmee wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld starten als zzp'er om de beste cateraar bij jou in de regio te worden. Je hebt daarmee een doel voor ogen, zodat je focus kunt aanbrengen. Is de administratie niet jouw ding? Zorg ervoor dat je daarvoor een boekhouder regelt, zodat jij je kunt richten op de catering. Een keuze die kosten met zich meebrengt, maar die jouw handen vrijmaakt om aan de slag te gaan met jouw doel.
Tip: de focus niet verliezen? Als zzp'er werk je in volledige vrijheid. Laat je die vrijheid niet afnemen door een constante stroom met telefoontjes en e-mails. Probeer minimaal een uur aan een taak te werken, door je telefoon op stil te zetten en je inbox even niet in de gaten te houden.
Zodra je gaat starten als zzp'er is het heel logisch om tijd te nemen om nieuwe klanten te vinden. Veel moeilijker is het om daar tijd voor vrij te maken als je het druk begint te krijgen. Maak voor jezelf een plan om bijvoorbeeld iedere maand een netwerkborrel te bezoeken en regelmatig contact te houden met potentiële klanten.
Succesvolle zzp'ers zorgen er al tijdens de drukke perioden voor dat ze het werk voor de periode daarna garanderen. En dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van:
Kies de methode die het best bij je past. Om regelmatig anderen te spreken tijdens de borrels en evenementen, bijvoorbeeld door je aan te melden voor een ondernemersvereniging. En zorg je liever online voor de acquisitie? Activiteit op de sociale media of met een eigen blog kan je dan goed helpen om bij potentiële klanten in beeld te blijven.
Ondernemen biedt vrijheid en, in ieder geval in je hoofd, onbegrensde mogelijkheden. Toch is het verstandig om vanaf het begin goed op de inkomsten en uitgaven te letten. Over die uitgaven heb je zelf de controle, maar voor de inkomsten ben je afhankelijk van jouw opdrachtgevers.
Je dient een deugdelijke administratie bij te houden, maar het is minstens zo belangrijk om het overzicht te houden over jouw debiteuren. Dat zijn klanten die aan jou moeten betalen, voor facturen die je verstuurde. Zorg ervoor dat je het debiteurenbeheer goed in de gaten houdt. Stuur tijdig herinneringen en ook aanmaningen, om te voorkomen dat klanten (veel) te laat of helemaal niet betalen. Het is belangrijk dat je daarbij correct blijft en geen dreigementen uit, maar het kan geen kwaad om er vanaf het begin bovenop te zitten. Gemiddeld moeten zzp'ers zo’n 48 dagen op hun geld wachten, dus zie dat als een uitdaging om jouw klanten sneller te laten betalen.
En wil je voorkomen dat een laat-betalende klant jou in de problemen brengt? Zodra je gaan starten als zzp'er hoef je daarvoor weinig kosten te maken, maar heb je wel een financiële buffer nodig. Bouw die buffer op door het geld dat je verdient niet allemaal meteen uit te geven. Spaar in ieder geval goed voor de verschillende belangrijke belastingen:
Als zzp'er zal je in de meeste gevallen btw in rekening brengen, bovenop de te factureren bedragen. Het gaat om 6 procent of 21 procent bovenop jouw tarieven. Reserveer de bedragen die je aan btw ontvangt, zodat je van dat bedrag de btw-aangifte aan de Belastingdienst kunt betalen.
Probeer op voorhand in te schatten wat de winst voor het komende jaar zal zijn, zodat je op basis daarvan kunt berekenen wat je aan inkomstenbelasting zal betalen. Reserveer zo’n 30 tot 40 procent van je inkomsten op een spaarrekening, om daar de belasting van te kunnen overmaken.
Een ondernemer die gaat starten als zzp’er moet zorg dragen voor het bepalen van een goed uurtarief. Het bepalen van een uurtarief is niet bepaald een makkelijke taak. Het is namelijk belangrijk dat het uurtarief niet te hoog is zodat deze klanten af gaat schrikken, maar ook niet te laag is zodat het werk amper geld oplevert. Om het uurtarief te bepalen moet de zzp’er berekenen wat het minimaal bedrag is dat er nodig is om van te kunnen leven per maand. Denk aan alle vaste en variabele maandelijkse kosten en tel hier tevens zaken zoals inkomstenbelasting, zorgverzekering, onvoorziene kosten en vakantiereservering bij. De vaste kosten zijn zaken zoals de kantoorhuur, zakelijke verzekeringen en bedrijfsmiddelen. Denk verder aan het aantal declarabele uren en hanteer een minimale huurprijs zodat je verzekerd bent dat er geen sprake is van verlies. Tenslotte moet er nog rekening worden gehouden met de ervaring en het specialisme van de zzp’er en is het verstandig om het uurtarief van de concurrenten te vergelijken.
Een persoon die als zzp’er gaat starten moet aan allerlei zaken denken wanneer een bedrijf wordt gestart. De onderstaande tips kunnen een zzp’er goed onderweg helpen:
Veelgestelde vragen:
Iemand die binnenkort gaat starten als zzp’er moet een goed ondernemingsplan in elkaar zetten voor het concretiseren van de bedrijfsplannen, het in kaart brengen van de kansen, de concurrentie aankaarten en toekomstige obstakels makkelijk kunnen herkennen.
Een zzp’er moet voor de start van het bedrijf een rechtsvorm kiezen. Tijdens het inschrijven bij de KvK wordt deze rechtsvorm opgegeven. De rechtsvorm is belangrijk voor de aansprakelijkheid en de belastingverplichtingen.
Als iemand gaat starten als zzp’er is het openen van een zakelijke rekening een zeer belangrijke stap. Door een zakelijke rekening te openen kan de zzp’er de zakelijke inkomsten en uitgaven scheiden van alles privé inkomsten en uitgaven.
Iemand die als zzp’er gaat starten moet rekening houden dat er btw in rekening moet worden gebracht op alle facturen die uit worden gegeven aan opdrachtgevers. Meestal gaat het om 6% of 21% op de kosten.
Benieuwd hoe je kunt starten als zzp'er? Met deze 5 tips zorg jij ervoor dat je bekende valkuilen kunt ontlopen. Je kunt beginnen als zzp'er en zorgen voor een stabiele basis om dat te gaan doen waar je zin in hebt: ondernemen zonder zorgen.