Home
Blog
Veranderingen in box 3 belasting voor 2024
Home
Blog
Veranderingen in box 3 belasting voor 2024

Veranderingen in box 3 belasting voor 2024

Joyce van Vliet
Gewijzigd, 05 maart 2024
Door Joyce van Vliet
Gewijzigd, 05 maart 2024

Als je een beetje geld opzij hebt gezet of investeert, dan weet je dat de Belastingdienst ook graag een stukje van die taart wil. Heb je ervoor gekozen om regelmatig te sparen en te beleggen? Dan zijn er in die belastingbox, oftewel box 3, zijn er wat nieuwe spelregels bijgekomen. Wil je precies weten waar je aan toe bent? Lees dan zeker verder.

0

📙 Onderscheid in soorten vermogen

 

Eerst even terug naar de basis: niet al je spaarcentjes en investeringen worden over dezelfde kam geschoren. De fiscus kijkt nu met een scherpere bril naar verschillende soorten vermogen. Zo wordt het onderscheid tussen bijvoorbeeld je spaargeld en je aandelenportfolio groter. Het idee hierachter is om het allemaal wat eerlijker te maken, maar of dat echt zo uitpakt...

Banktegoeden krijgen eigen label

Je oude sok onder het bed was al niet veilig, maar nu wordt ook duidelijk onderscheid gemaakt tussen vermogen op de bank en andere bezittingen. Banktegoeden krijgen hun eigen categorie. Dit kan invloed hebben op hoeveel belasting je betaalt over je spaargeld, versus bijvoorbeeld vastgoed of aandelen. Heb je bijvoorbeeld nu heel veel spaargeld? Dan betaal je daar mogelijk een ander belastingtarief over dan de aandelen waarin je hebt belegd. 

 

❤️Hulp nodig met je inkomsten belasting?
Voor 299,- je inkomstenbelasting laten doen? check het hier

 

⚠️ Belastingtarief naar 36%

Hou je vast: het belastingtarief in box 3 gaat omhoog naar 36%. Ja, je leest het goed. Dat betekent dus dat een groter stuk van jouw rendement richting de staatskas vloeit. Een bittere pil voor veel spaarders en beleggers die hun zuurverdiende centjes zien verdampen. Het percentage lag namelijk met 32% een stuk lager. Wel is het goed om te weten dat het heffingsvrije vermogen gelijk blijft. Namelijk 57.000 euro als je alleen bent en 114.000 euro als je een fiscaal partner hebt. 

 

Minder administratieve rompslomp

Niet alles is kommer en kwel, er zit ook een lichtpuntje aan deze veranderingen. De administratie rondom onderlinge vorderingen en schulden tussen fiscale partners en ouders met minderjarige kinderen wordt vereenvoudigd. Je hoeft deze niet meer apart op te geven bij de belastingaangifte, wat toch weer scheelt in het papierwerk. Dat moest je een lange tijd helemaal gescheiden houden, maar dat hoeft dus nu niet meer. 

 

Hoe pak jij dit aan?

Dus ja, er staat weer wat te gebeuren in box 3. Voor sommigen misschien reden tot paniek, voor anderen juist een kans om hun financiële strategie eens goed onder de loep te nemen. Hoe dan ook, het is altijd verstandig om goed op de hoogte te blijven van wijzigingen die van toepassing zijn op je inkomstenbelasting. Ben je een ondernemer en doe je zelf je boekhouding? Dan kan voor jou alleen al het aanschaffen van boekhoudsoftware al verschil maken. 

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?