Home
Blog
Voorbeeld factuur voor zzp'ers: zorg voor deze 4 onderdelen
Home
Blog
Voorbeeld factuur voor zzp'ers: zorg voor deze 4 onderdelen

Voorbeeld factuur voor zzp'ers: zorg voor deze 4 onderdelen

Gewijzigd, 23 februari 2022
Gewijzigd, 23 februari 2022
article-hero


🙋‍♂️ Wil je meer weten over het opzetten van een goede online boekhouding? Lees dan deze gids: Starten met boekhouden →

Een voorbeeld factuur voor zzp'ers gebruiken om zelf niets over het hoofd te zien? Een handige manier om snel aan een professionele factuur te werken, waarmee je bovendien voldoet aan de eisen die er gelden. De Belastingdienst stelt een aantal elementen verplicht. Daarnaast kun je een paar tips uit de praktijk gebruiken, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat klanten jouw factuur zo snel mogelijk voldoen.

Op een zzp factuur template mogen een aantal belangrijke onderdelen niet ontbreken. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je aan de hand van zo’n voorbeeld zelf voor een factuur kunt zorgen die je aan klanten kunt versturen.

Voorbeeld factuur: belangrijke onderdelen

Een voorbeeld factuur voor zzp'ers is niet compleet zonder jouw bedrijfsnaam en logo. Zorg daarnaast voor de verplichte onderdelen vanuit de Belastingdienst, jouw rekeningnummer, het factuurnummer en voldoende witruimte.

  • Bedrijfsnaam en logo op de factuur
  • Verplichte onderdelen door de Belastingdienst
  • Rekeningnummer en factuurnummer
  • Zoveel mogelijk witruimte

Bedrijfsnaam en logo op de factuur

Een factuur moet een aantal verplichte gegevens bevatten, maar moet ook als zodanig herkenbaar zijn voor klanten. Het moet meteen duidelijk zijn dat het gaat om een factuur en dat die afkomstig is van jouw bedrijf. Het is de enige manier om een klant aan te sporen tot een vlotte betaling.

Het is daarom belangrijk om de factuur op te maken in de huisstijl van jouw bedrijf. Gebruik je de kleuren blauw en zwart op de website en in je logo? Voer dat ook door in het ontwerp van de factuur. Het is voor een klant dan meteen duidelijk dat het gaat om jouw factuur, waarmee je de kans op een vlotte betaling een stuk groter maakt.

Onderdeel van de huisstijl is natuurlijk het logo zelf. Zorg linksboven of rechtsboven op de factuur voor jouw logo. Dat zorgt met name bij vaste klanten voor een stukje herkenning, waarmee je vertrouwen kunt uitstralen. Bovendien is het een manier waarop je de factuur professionele kunt laten ogen, waardoor klanten die serieuzer nemen.

Verplichte onderdelen door de Belastingdienst

Er is sprake van een aantal verplichte onderdelen op de factuur. Zorg ervoor dat die elementen netjes aanwezig zijn, voordat je de factuur verstuurt aan een klant. Je voorkomt daarmee dat de Belastingdienst je op de vingers tikt op het moment dat jouw administratie gecontroleerd wordt.

Rekeningnummer en factuurnummer

Op de factuur dien je duidelijk jouw rekeningnummer en het factuurnummer te vermelden. Het factuurnummer is verplicht vanuit de Belastingdienst en je rekeningnummer maakt een vlotte betaling van het factuurbedrag mogelijk.

Goede voorbeelden van zzp facturen laten bovendien zien hoe je jouw rekeningnummer het best kunt presenteren. Vermeld het nummer als NL00BANK 01234 56789 in plaats van NL00BANK0123456789. Het lijkt een klein verschil, maar de eerste schrijfwijze maakt het voor klanten makkelijker om jouw rekeningnummer te lezen en over te nemen op het moment dat ze de betaling doen. Het voorkomt fouten met het rekeningnummer, zodat je het risico op een verkeerde betaling een stuk kleiner maakt.

Reserveer onder het totaalbedrag op de factuur voldoende ruimte om zowel het rekeningnummer als het factuurnummer nog een keer te presenteren. Gebruik bijvoorbeeld de volgende tekst:

Gelieve het factuurbedrag over te maken op rekeningnummer NL00BANK 01234 56789 onder vermelding van factuurnummer 20XX.XXX.

Uiteraard kun je het factuurnummer dan vervangen door het jaartal met daarachter het nummer van de factuur. Op die manier is goed duidelijk naar welke rekening de klant het totaalbedrag kan overmaken, onder vermelding van het juiste factuurnummer. Je maakt het de klant makkelijk, net als jezelf op het moment dat je de betalingen moet verwerken en je die koppelt aan de verkoopfactuur.

Andere verplichte onderdelen

Naast alle bovengenoemde onderdelen zijn er nog een aantal onderdelen die verplicht zijn op een factuur. Denk zo aan de btw-identificatienummer, zowel van de zzp’er als van de klant indien van toepassing. Het btw-identificatienummer is nodig om de belastingaangifte bij de Belastingdienst eenvoudiger te maken. Daarnaast moet ook het KvK nummer op de factuur staan, de betalingstermijn en een duidelijke omschrijving van de diensten of producten die de zzp’er te bieden heeft. Het KvK nummer moet worden vermeld om aan te tonen dat de onderneming officieel in de database van de Kamer van Koophandel is geregistreerd. De betalingstermijn moet alleen worden vermeld als hier sprake van is. In de meeste gevallen ligt de betalingstermijn ergens tussen de 14 en 30 dagen. In de omschrijving moet duidelijk staan wanneer de werkzaamheden zijn verricht, hoe lang dit heeft geduurd en wat de kosten zijn. Tenslotte is het ook van groot belang om het btw-tarief te melden als ook een vooruitbetaling als dit van toepassing is.

Zoveel mogelijk witruimte

Het is in algemene zin een goed idee om zoveel mogelijk witruimte op de factuur te reserveren. Het is iets dat je veel terug zal zien op de factuur voorbeelden van zzp'ers. De witruimte op de factuur maakt het geheel overzichtelijk en laat de factuur rustiger ogen. Dat komt de prettige benadering ten goede en legt de nadruk op de belangrijke onderdelen.

Pas op het moment dat je veel witruimte gebruikt krijgt de informatie die je presenteert de ruimte om voldoende op te vallen. Vergelijk het met een drukke winkelstraat waar je niet goed weet waar je moet kijken, in vergelijking tot een verder donkere bioscoopzaal waar het scherm het enige is dat opvalt. Maak van je factuur een witte bioscoopzaal, waarin de zwarte letters waar het om gaat zo goed mogelijk opvallen en alle aandacht krijgen.

Voorbeeld factuur voor zzp'ers

Met een voorbeeld factuur voor zzp'ers maak je het jezelf makkelijker om een factuur op te stellen die aan de eisen voldoet en handige tips en trucs kent. Gebruik de slimme inzichten van ervaren zelfstandigen, waarmee ze zorgen voor facturen die snel betaald worden. Duidelijkheid, vertrouwen en voldoende aandacht voor de belangrijke informatie zijn daarbij heel belangrijk.

De factuurkop, de factuurregels en de factuurvoet

Bij het opstellen van een factuur zijn de factuurkop, de factuurregels en de factuurvoet van groot belang. Samen vormen ze de hele factuur:

  • De factuurkop: Hiertoe behoren de bedrijfsnaam en het adres. Ook de naam en het adres van de klant. Verder moet ook het btw-identificatienummer staat en indien van toepassing ook die van de klant. Tenslotte moet in de kop ook het KvK nummer te vinden zijn, als ook de factuurdatum en een uniek, doorlopend en opvolgend factuurnummer.
  • De factuurregels: In dit gedeelte komt een uitgebreide omschrijving van de diensten of goederen die de zzp’er heeft geleverd. Denk zo aan het aantal, de leverdatum, de prijs inclusief en exclusief btw, het btw-tarief en een leverdatum.
  • De factuurvoet: In de factuurvoet komen de betalingscondities en de vervaltermijn te staan.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de beste manieren om een factuur op te sturen naar een klant?

De meest gebruikelijke en tevens meest gewenste manier is door het sturen van een email met de factuur als bijgevoegd pdf-bestand. Een andere mogelijkheid is de post, persoonlijk langsbrengen of door te kiezen voor elektronisch factureren.

Hoe snel betalen klanten een factuur gemiddeld in Nederland?

Volgens recentelijk onderzoek blijkt dat de meeste klanten een factuur pas na gemiddeld 42 dagen betalen. Hou rekening dat de gemiddeld betaaltermijn van zzp’ers die er momenteel in Nederland wordt gehanteerd voor facturen ergens tussen de 14 en 30 dagen ligt.

Waarom is het btw-nummer van belang op een factuur?

Het btw-nummer van de onderneming moet verplicht worden vermeld op een factuur zodat de ontvangende ondernemer de btw later kan aftrekken. Een ondernemer mag een factuur niet accepteren als deze niet over een geen geldig btw-nummer beschikt. Check het nummer altijd nauwkeurig.

Waar kan een zzp’er het KvK nummer vinden van de onderneming?

Het KvK nummer van een onderneming is vrij eenvoudig en snel te vinden via de website van de Kamer van Koophandel. Zo kan de zzp’er direct makkelijk een uittreksel ontvangen met alle gegevens die relevant zijn bij de inschrijving.

Kom je er zelf niet goed uit aan de hand van een factuur voorbeeld of heb je specifieke vragen over de facturen en de opmaak daarvan? Onafhankelijke adviseurs vertellen je er graag meer over. Neem contact op, dan helpen ze je de beste factuur op te stellen die je kunt versturen aan jouw klanten.

Vind je deze informatie nuttig?
0
0
Dienst
Welke dienst zoek je?